Jedným z najväčších astronomických výsledkov posledných rokov je, že bola v apríli konečne dokončená prvá fotografia čiernej diery. Výskumníci z holandskej Radbound University spolu s Európskou vesmírnou agentúrou však už pracujú na ďalšom kroku.

Hoci fotografia supermasívnej čiernej diery, ktorá cirkuluje uprostred galaxie Messier 87, je skutočne vedecky neoceniteľná, pozorovatelia zo Zeme by mohli povedať, že „je to len rozmazaná žltá machuľa“. Pretože naozaj je.

Výskumníci, ktorí sa podieľajú na fotografii, teraz plánujú urobiť ďalší záber s odlišnou technikou: namiesto toho, aby sa zameriavali na čiernu dieru pozemskými ďalekohľadmi, chcú používať rádiové teleskopy, ktoré obiehajú okolo Zeme.

To by malo mnoho výhod: keďže ich nebude rušiť atmosféra Zeme, mohli by fotiť s oveľa vyššími vysokofrekvenčnými vlnami a s väčšou vzdialenosťou medzi ďalekohľadmi dokážu fotografovať až s päťkrát vyšším rozlíšením.

Freek Roelofs, doktorand na Radboud University v Holandsku už so svojím tímom vymodeloval, čo by sme mohli očakávať od snímok Saggitarius A s touto technikou.

Zdroj: Radbound University
Zdroj: Science Daily