Lepšie osláviť 50. jubileum pôvodnej snímky Lúpež po taliansky, ako náhodným objavom Lamborghini Miura z úvodnej scény filmu, sa už nedá.

Pôvodná verzia talianskeho filmu bola predstavená v roku 1969 a v jeho úvodnej scéne šoféruje Rossano Brazzi fantastické Lamborghini Miura cez švajčiarsky Gotthardský priesmyk. Podľa príbehu sa športové auto o niečo neskôr rozbije, samozrejme, len jeho havarovaná kópia, ktorú filmári zhodili dole z útesu.

Zdroj: motorauthority

Zdroj: motorauthority
​Niekoľko rokov po filme, keď sa ukázalo, že sa Miura nerozbila, sa mnohí snažili nájsť pôvodné auto, ale márne.

Fanúšikovia mali často protichodné informácie. Nedávno však prišiel zberateľ z Lichtenštajnska s tvrdením, že môže vlastniť Miuru, ktorá účinkovala vo filme.

Zdroj: motorauthority

​Vozidlo bolo prevezené do dielne Lamborghini Polo Storico, kde bolo dôkladne preverené a preskúmaná jeho história z továrenského archívu. Experti zistili, že toto je Miura P400, ktorá sa používala vo filme,

potvrdil to aj Enzo Moruzzi, ktorý vzal auto na nakrúcanie pred päťdesiatimi rokmi a šoféroval ho ako kaskadér.
Zdroj: motorauthority

Zdroj: motorauthority
​V tom čase sa filmoví producenti Paramount Pictures obrátili na Lamborghini s potrebou športového auta

a v Sant'Agata Bolognese naďabili na oranžovú Miuru, ktorá už bola nabúraná. Okrem poškodeného vozidla doviezli také isté, s ktorým nakrútili veľkolepú úvodnú scénu.

Enzo Moruzzi prezradil zaujímavý detail o Miure

Auto s oranžovou farbou a bielym koženým interiérom používané pri nakrúcaní bolo v tej dobe vyrobené v továrni v rovnakom čase ako poškodený model. Biele kožené čalúnenie by však bolo pre natáčanie chúlostivé, tak ho nahradili čiernym. Keďže opierky hlavy boli pripevnené k zadnému oknu, nebol čas ho rozobrať, takže aj vo filme vidíte, že opierky hlavy zostali biele.

Zdroj: motorauthority

Zdroj: motorauthority

Zdroj: motorauthority

​Na konci nakrúcania bola Miura odvezená späť do továrne, vyčistená a neskôr predaná prvému zákazníkovi pochádzajúceho z Ríma.

Odvtedy niekoľkokrát zmenila majiteľa, ale len teraz sa zistilo o akú raritu ide.

V roku 2018 ju získal zberateľ z Lichtenštajnska - Fritz Kaiser, ktorý ukončil pátranie po svetoznámom vozidle.

Zdroj: motorauthority

Výroba fotografie s vybuchujúcim Lamborghini Miura trvala dva roky

Švajčiarsky fotograf Fabian Oefner predviedol jedno z najkrajších športových vozidiel, ktoré kedy boli vyrobené, spôsobom, aký ste nevideli nikdy predtým. Umelecké dielo je poskladané z 1500 obrázkov skutočného Lamborghini Miura a jeho výroba trvala dva roky.