Netflix je jedným z technologických ťahúňov domácej zábavy a ako jeden z prvých ponúkol 4K obsah či HDR. Rovnako tak ako jeden z prvých svoje seriály v HDR začal nakrúcať, a to v čase, keď 4K televízory s HDR podporou ešte len začínali.

Netflix v minulých dňoch predstavil novinku - k obrazu vo 4K pridáva aj kvalitnejší zvuk, filmy a seriály budú mať lepší priestorový zvuk 5.1 surround či dokonca v Dolby Atmos (ten je dostupný pre predplatiteľov plánu Premium). Dátový tok bol pre tieto účely zvýšený z 192 kbps až na 640 kbps, pri zvuku Dolby Atmos je dátový tok zvýšený z 448 kbps až na 768 kbps. Netflix predpokladá, že sa dátový tok ďalej bude vyvíjať spolu s vylepšovaním efektivity kódovania zvuku. Teraz má podľa Netflix mať väčšina titulov zvuk buď v 5.1 surround alebo Dolby Atmos.

Výsledná kvalita audia sa má ale odvíjať od rýchlosti internetového pripojenia, takže nie všetci užívatelia automaticky dostanú najlepší možný zvuk, bitrate už ale nebude vopred daný. Adaptívny streaming u videa využíva Netflix už dlho, v praxi sa dynamicky nastavuje kvalita obrazu v závislosti od kvality pripojenia, teraz bol rovnaký algoritmus aplikovaný aj na zvuk.

Na základe interného testovania a výsledkov testov Dolby tiež Netflix jasne hovorí, že nový zvuk nie je síce bezstratový (tj. studio master), ale je nerozoznateľný od originálu a má byť počuteľne čistejší. Podľa blogu Netflix pri natáčaní druhej série populárneho seriálu Stranger Things 2 v roku 2017 zvuk pri automobilovej naháňačke nebol tak zvuk čistý, ako pri mixe v štúdiu. Čo viedlo k tomu, že okamžite zadali zvukovým expertom a vývojárom úlohu, aby problém vyriešili, a to bez ohľadu na úsilie, ktoré mali vynaložiť.

Zdroj: CNC