DARPA,teda výskumná divízia Pentagónu, chce vyvinúť špeciálne vesmírne roboty. Tie by mali fungovať ako opravári satelitov i ďalšej techniky na orbite Zeme.

Dotyčné boty by sa mali starať o satelity obiehajúce našu planétu vo vzdialenosti zhruba 35 500 kilometrov, kozmické lode atď. Pokiaľ sa tento zámer podarí zrealizovať, okrem iného by to mohlo uľahčiť prieskum hlbšieho vesmíru.

DARPA tiež oznámila, že pre všetkých záujemcov o spoluprácu - teda rôzne agentúry či nadšenecké tímy, ktoré chcú skúsiť takéto stroje vytvoriť - ku koncu mája usporiada tzv. Proposers Day.

Pretože satelity pre veľkú výšku v súčasnosti dosť dobre opravovať nejde, musia obsahovať nákladné redundantné komponenty. To pochopiteľne značne predražuje ich výrobu.

Roboty, ktoré by sa dokázali k satelitom dostať a nefunkčné časti znovu uviesť do prevádzky, by tak vládam a kozmickým agentúram ušetrili nemalé finančné prostriedky, keďže vyššie spomínané komponenty y sa stali zbytočnými.

V konečnom dôsledku by sme teda disponovali oveľa robustnejšou satelitnou sieťou a súčasne mohli investovať viac peňazí do iných projektov.

Zdroj: CNC