Závodná divízia automobilky Aston Martin si vzala do parády novú generáciu modelu Vantage a pripravila limitovanú edíciu s nižšou hmotnosťou a sedemstupňovou manuálnou prevodovkou.

​Aston Martin Vantage bol vo svojej doteraz poslednej podobe odhalený na jeseň roku 2017 a na trh táto nová generácia najmenšieho modelu značky zamierila v minulom roku. Závodné divízie Aston Marting Racing si potom pre tento rok pripravila ostrejšiu limitovanú edíciu Vantage AMR.

Novinka s označením AMR má pod kapotou preplňovaný štvorlitrový osemvalec pôvodom od Mercedes-AMG, ktorý disponuje najvyšším výkonom 375 kW (510 k) rovnako ako vo východiskovom modelu Vantage, ale má zníženú hodnotu najvyššieho krútiaceho momentu z pôvodných 685 N.m. na 625 N.m, dostupných pri rovnakom rozpätí otáčok od 2000 do 5000 za minútu.

Za znížením krútiaceho momentu stojí nahradenie osemstupňovej automatickej prevodovky ZF novú sedemstupňovou manuálnou prevodovkou Graziano, inšpirovanú prevodovkami pretekárskych automobilov. Táto manuálna prevodovka sa aj vďaka tomu môže pochváliť kulisou radenia, ktorá sa prezýva "psia noha". Spiatočka a prvé rýchlosťou stupeň sú tu vľavo proti sebe, aby proti sebe mohla stať "dvojka" a "trojka", čo sú rýchlosti, medzi ktorými sa radiaca páka pri jazde v technických pasážach pohybuje najčastejšie. Prevodovka sa potom môže pochváliť ešte systémom AMSHIFT, ktorý zvláda samočinný medziplyn.

Zdroj: Aston Martin

​Nahradenie automatickej prevodovky novou manuálnou prevodovkou spolu so štandardne montovaným karbón-keramickým brzdami stojí za znížením hmotnosti vozidiel o nezanedbateľných 95 kg. Samozrejmosťou sú adaptívne tlmiče Skyhook s prednastavenými jazdnými režimami Sport, Sport + a Track.

Aston Martin Vantage AMR má akcelerovať z 0 na 100 km / h za 4,0 s, zatiaľ čo štandardné Vantage s automatickou prevodovkou to zvládne za 3,6 s, ale bez pôžitku z manuálneho radenia. Maximálna rýchlosť je aj u novej limitovanej edície 314 km / h.

Závodné divízie Aston Martin Racing v spolupráci s automobilkou pripraví Vantage AMR v limitovanej edícii dvoch stoviek vozidiel. V prípade prvých 141 exemplárov majú zákazníci možnosť voľby z odtieňov lakov karosérie Sabir Blue, Onyx Black, China Grey a White Stone. Posledných 59 vozidiel tejto limitovanej edície má byť v prevedení Vantage 59, odkazujúcim na víťazstvo značky Aston Martin v Le Mans v roku 1959. Farebné prevedenie týchto vozidiel kombinuje lak karosérie Stirling Green s prvkami v limetkovej farbe.

Pozrite si galériu

​Aston Martin Vantage AMR má pre nemecký trh stanovenú cenu 184 995 eur a v prípade prevedenia Vantage 59 je uvedená suma 209 995 eur. V súvislosti s manuálnou sedemstupňovou prevodovkou potom Aston Martin uvádza, že od prvého štvrťroka 2020 bude súčasťou ponuky výbavy na želanie pre štandardný model Vantage.

Zdroj: CNC