Najnovší prieskum britského Národného centra pre kybernetickú bezpečnosť priniesol neprekvapivé zistenia. Na zozname najpopulárnejších a teda aj najnebezpečnejších internetových hesiel sa objavujú číselné rady, mená aj nadávky. Len tretina užívateľov si vytvára na každý účet odlišné, unikátne heslo. Desatina ľudí dokonca používa rovnaké heslo na všetky svoje internetové účty.

Najčastejším heslom z hudobného prostredia je pritom kombinácia blink182, čo je názov americkej pop-punkovej kapely. Najobľúbenejším fiktívnym charakterom je v kolónke pre heslo pôvodne komiksový hrdina superman.

Absolútnym víťazom je ale už tradičná číselná kombinácia 123456. Ako heslo ju používa 23,2 milióna účtov. Údaj 123456789 používa 7,7 milióna užívateľov. Kombinácia po sebe idúcich písmen na klávesnici qwerty a slovo password chráni vyše 3 milióny účtov.

Najčastejšími menami objavujúcimi sa v heslách sú podľa prieskumu Ashley, Michael, Daniel, Jessica a Charlie.

10 najčastejších internetových hesiel:


1. 123456
2. 123456789
3. qwerty
4. password
5. 111111
6. 12345678
7. abc123
8. 1234567
9. password1
10. 12345

Z desiateho miesta bola vytlačená anglická veta znamenajúca milujem ťa, teda iloveyou. Opica a drak - teda monkey a dragon - sa prekvapivo umiestnili v druhej desiatke najčastejších hesiel. Častým zástupcom medzi najpoužívanejšími heslami boli aj anglické výrazy označujúce nadávky alebo vulgarizmy.

Desatina ľudí má na všetko rovnaké heslo

Iný prieskum spoločnosti Kaspersky Lab uvádza, že len tretina internetových užívateľov vytvára pre každý svoj účet unikátne heslo. Alarmujúci je počet užívateľov, ktorí na všetky svoje účty používajú rovnaké heslo - ide o každého desiateho.

Britské Národné centrum pre kybernetickú bezpečnosť odporúča používať v heslách "náhodné, ale zapamätateľné údaje", vďaka ktorým užívateľ minimalizuje riziko prelomenia prístupu do jeho účtu.

"Nikto by rozhodne nemal používať ľahko uhádnuteľné heslá na vstup do svojho účtu. Vylúčené sú krstné mená, názvy obľúbených športových klubov alebo hudobných skupín," uviedol Ian Levy z britského kybernetického úradu a dodal:

"Odporúčam používať tri náhodné, ale zapamätateľné slová. Buďte kreatívni, ale uistite sa, že si heslo skutočne dobre zapamätáte."

Zdroj: CNC