V austrálskom Brisbane riešia kuriózny problém. Kontroverzné elektrokolobežky, ktoré si vyslúžili kritiku už v mnohých svetových veľkomestách, kde začali svojich zákazníkov zasypávať vulgarizmami. Spoločnosť Lime, ktorá vozítka prevádzkuje, musela už osem kolobežiek stiahnuť z prevádzky.

Elektrokolobežky spoločnosti Lime sú okrem motora vybavené aj komunikačným systémom, ktorým pomocou hlasu informujú pasažierov o stave jazdy. Neznámi hackeri nedávno prelomili systém a hlasové pokyny nahradili svojimi vlastnými, samozrejme, nezdvorilými až hanba.

Namiesto hlásenia o štarte jazdy vozítko oznámi jazdcovi, že nemá záujem, aby sa na ňom ktokoľvek vozil. Po pár chvíľach jazdy začne pokrikovať sprosté slová a vety a oplzlosti. Keď z nej pasažier vystúpi, krikom ho upozorňuje, nech nikam neodchádza.

Spoločnosti Lime z toho vstávajú vlasy dupkom. "Sme si vedomí, že u ôsmich vozítok v Brisbane vandali pozmenili hlasové súbory a tie pôvodné nahradili nevhodnými a urážlivými," uviedol zástupca spoločnosti Nelson Savanh. "Nie je to rozumné, nie je zábavné a pripomína to nahradenie vyzváňacieho tónu v mobilnom telefóne," myslí si.

Vozítka sa zatiaľ po Brisbane preháňajú len v skúšobnej prevázdke a vulgarity nie sú prvými muchami, ktoré počas pár mesiacov majú. Napríklad v januári sa u niektorých kolobežiek predné kolesá uzamkli počas jazdy a niekoľko nebohých užívateľov preletelo cez riadidlá a odniesli si zranenia.

Problémy, ktoré teraz kolobežkám v Austrálii spôsobili neznámi vtipálkovia, síce vyzerajú komicky, je ale zrejmé, že hackerské útoky môžu okrem komunikačného systému ohroziť aj samotnú jazdu, a tým aj zdravie užívateľov. Bezpečnostná spoločnosť Zimperium nedávno zistila, že hackeri môžu pomocou Bluetooth donútiť kolobežku zrýchliť alebo zabrzdiť aj na vzdialenosť 100 metrov.

Zdroj: CNC