Britská automobilka Aston Martin konečne v Číne odhalila svoj prvý elektromobil. Novinka s označením Rapide E bude vyrábaná ako limitovaná edícia, pričom svetlo sveta uzrie iba 155 kusov.

Aston Martin Rapide E bude poháňať dvojica elektromotorov s výkonom 610 konských síl (455 kW) a krútiacim momentom 950 Nm. Na jedno nabitie prejde podľa normy WLTP až 320 kilometrov. Maximálna rýchlosť auta je obmedzená na 250 km / h, z nuly na 100 km / h sa rozbehne za iba 4,2 sekundy. Vodiči budú mať k dispozícii tri jazdné režimy: GT, Sport a Sport + (posledný by mal poskytnúť zážitok porovnateľný Rapide AMR).

Interiér je vyrobený v kombinácii kože a uhlíkových komponentov, analógové prístroje nahradila desaťpalcová digitálna obrazovka. Tá zobrazuje stav nabitia, úroveň výkonu motorov, aktuálnu spotrebu energie a informácie o rekuperácii. Výrobca využil fakt, že elektromobil nepotrebuje výfuk, a vyladil aerodynamiku vozidla pomocou nového zadného difúzora. Okrem toho znížil prúdenie vzduchu cez prednú masku, pretože elektrické agregáty nevyžadujú tak intenzívne chladenie.

Zdroj: Aston Martin

​​Aston Martin Rapide E bude poháňať dvojica elektromotorov s výkonom 610 konských síl (455 kW) a krútiacim momentom 950 Nm. Elektrickú energiu budú zabezpečovať akumulátory k celkovou kapacitou 65 kWh, umiestnené v priestore pôvodne určenom pre motor, ktoré možno pre vyššiu efektivitu nabíjať napätím 800 voltov.

Na jedno nabitie prejde podľa normy WLTP maximálne 320 km, čo na tak honosný automobil nie je veľa. Pripomeňme, že Tesla Model S sľubuje až 540 km. V bežnej praxi sú pritom dojazdy ešte slabšie ako udávanej hodnoty.

Pozrite si galériu

​​S mobilom vo vrecku

K vozidlu bude k dispozícii aj mobilná aplikácia pre inteligentné telefóny. Z nej bude možné nielen sledovať niektoré parametre, ale tiež napríklad odoslať cieľ cesty do palubnej navigácie. Jednou z poskytovaných funkcií má byť zobrazenie pozície, kde je vozidlo zaparkované.

Na prezentácii v čínskej Šanghaji uviedol generálny riaditeľ Aston Group Andy Palmer: "Odhalenie Rapide E bude pre Aston Martin obrovským momentom. Ako naše prvé plne elektrické auto je to skutočne historický krok. Je pripravený na obrovskú výzvu ekologicky zodpovedné a udržateľnej budúcnosti a ako automobilka si nemôžeme dovoliť pasívne čakať, až budúcnosť príde k nám, ale musíme ju ísť aktívne naproti. "

Aston Martin Rapide E bol vyvinutý v spolupráci s Williams Advanced Engineering a bude sa vyrábať v najmodernejšom výrobnom závode automobilky blízko waleskej obce St Athan.

Aston Martin prichádza s limitovaným luxusným zázrakom

Najprv nám padla sánka z dizajnu a potom z jeho ceny. Aston Martin DBS GT Zagato je v každom ohľade pozoruhodný.

Zdroj: CNC