Aj tak získali milión dolárov za úspešný výstrel.

Izraelská sonda Berešit (hebrejsky vznik, pôvod - genesis) na Mesiaci nakoniec nepristála. Kvôli poruche hlavného motora a možno ďalším okolnostiam sa na mesačnú povrch zrútila. Aj tak ale získa ocenenie "Moonshot Award" a milión dolárov za úspešný vstup na obežnú dráhu Mesiaca a pokus o pristátie.

Moonshot Award (cena za výstrel na Mesiac) bola na konci marca vyhlásená v rámci výzvy Google Lunar Xprize - The Space Race. Tridsať miliónov dolárov získa súkromná firma, ktorá hladko pristane na Mesiaci, plánovane na ňom alebo nad ním prejde aspoň pol kilometra, prenesie dva "mooncasty" a splní úlohu v podobe prenosu zadaných dát.

Splnenie tohto cieľa je ale ešte ďaleko. Preto nadácia Xprize 28. marca vyhlásila ešte vedľajšiu cenu za výstrel. Bola ušitá na mieru Izraelčanom, nadácia chcela oceniť ich snahu aj v prípade, keby k pristátiu nedošlo. Aj tak to bolo vôbec prvýkrát, čo sa sonda súkromnej spoločnosti dostala na mesačnú obežnú dráhu a pokúsila sa pristáť.

Izraelská firma SpaceIL vznikla v roku 2011 a dokázala dostať Berešit k Mesiacu s iba päťdesiatimi zamestnancami a rozpočtom 100 miliónov dolárov. Na úvodnom obrázku je posledná snímka, ktorú sonda pred dopadom poslala na Zem.

Pozrite sa, ako Medzinárodná vesmírna stanica preletí pred Mesiacom

Vzhľadom na vzdialenosť ISS je dosť ťažké snímať fotografie zo Zeme, okrem niekoľkých chvíľ, keď vesmírna stanica prejde pred Mesiacom.

Zdroj: CNC