Elektrická motorka Lightning Strike prichádza v troch variantoch. Ten najvyšší prejde až 320 km a má "maximálku" 240 km / h. Výrobca už prijíma rezervácie, dodávky začnú v júni.

Firma Lightning sídli medzi technologickými gigantmi v Silicon Valley a už od roku 2009 vyvíja a vyrába výkonné elektrické motocykle. Pre rok 2019 Lightning uviedol nový model Strike, ktorý zaujme maximálnou rýchlosťou 240 km / h a nabitím za 35 minút.

Na prvý pohľad Lightning Strike síce vyzerá ako bežná cestná motorka, potom si ale všimnete, že chýba jedna pomerne zásadná časť - výfuk. Všetko je postavené okolo elektromotora, ktorý má podľa verzie výkon 90 alebo 120 koní s krútiacim momentom 244 Nm. Vzhľadom k tomu, že je hmotnosť tejto elektromotorky je 206 až 220 kilogramov, má svižnú dynamiku a maximálnu rýchlosť až 240 km / h.

Hoci by pre výrobcov motocyklov bolo lákavé prísť so strojom, schopným prekonať rýchlosť 300 km / h, nakoniec dostal vyššiu prioritu dojazd. V tomto prípade sa budúci majitelia najvyššej verzie môžu tešiť až na 320 kilometrov na jedno nabitie.

Zdroj: Lightning Strike Motorcycles

​Tri verzie

Najnižšia verzia Lightning Strike Standard má 10kWh batériu, jej kvapalinou chladený striedavý indukčný motor je schopný vyvinúť krútiaci moment 244 Nm a dáva výkon 90 konských síl. Maximálna rýchlosť je 217 km / h, stroj váži 206 kilogramov a na jedno nabitie prejde po diaľnici 110 kilometrov a v meste až 160 kilometrov. Cena je 13 000 dolárov.

Prostredný model Lightning Strike Mid Range váži 211 kilogramov, pričom na jeho vyššej hmotnosti sa podieľa predovšetkým batéria s väčšou kapacitou - konkrétne 15 kWh. Výkon a krútivý moment sú rovnaké, ako u najlacnejšej verzie, predlžuje sa však dojazd - po diaľnici by mal stroj prejsť 170 kilometrov a vo mestskej prevádzke až 240 kilometrov. Cena je 17 000 dolárov. 

Vlajkovou loďou je Lightning Strike Carbon Edition, ktorej hmotnosť je 220 kilogramov a elektrickú energiu obstaráva batéria s kapacitou 20 kWh. Krútiaci moment je opäť 244 Nm, jazdec sa však môže tešiť na výkon 120 koní a maximálnu rýchlosť 240 km / h. Na diaľnici tento stroj prejde až 240 kilometrov, v meste dokonca 320 kilometrov. Ako jediný má karbónovú karosériu a brzdy Brembo, cena sa však vyšplhala na 20 tisíc dolárov.

Zdroj: Lightning Strike Motorcycles

​Za pol hodiny nabité

Výrobca ponúka tri úrovne nabíjania: najnižšiu nabije akumulátor motocykla cez noc, prostredná to zvládne za dve až tri hodiny. Najrýchlejšie metóda naplní batériu za 35 minút, pričom u dvoch nižších variantov je k dispozícii za príplatok 1 500 dolárov, v najvyššej verzii je súčasťou balíčka.

 Svoje elektrické motocykle mieni firma zo začiatku predávať len v Spojených štátoch, ale koncom roka 2019 vraj Lightning oznámi plány na medzinárodnú expanziu. Celý vývoj, dizajn, výroba a finálna montáž prebieha vo výrobnom závode v kalifornskom San Jose. Ako prvý sa začne vyrábať a dodávať najvyšší model Carbon Edition.

Pozrite si galériu

Kalašnikov chce ponúkať monštrózny cruiser: Zaradí sa do prezidentskej flotily?

Ruský koncern Kalašnikov Group sa už dávno nešpecializuje iba na dlhé strelné zbrane, ale má pod svojimi krídlami značky z rôznych odvetví a medzi nimi aj výrobca motocyklov Iž.

Zdroj: CNC