Ruský koncern Kalašnikov Group sa už dávno nešpecializuje iba na dlhé strelné zbrane, ale má pod svojimi krídlami značky z rôznych odvetví a medzi nimi aj výrobca motocyklov Iž.

Kalašnikov Group v súčasnosti stále vyrába pestrú paletu krátkych aj dlhých strelných zbraní, z ktorých je väčšina evolúciou AK-47 a zároveň ponúka aj poľovnícke guľovnice a brokovnice značiek Baikal.

Okrem strelných zbraní produkuje ruský koncern aj dróny, lode a oživuje ruskú značku Iž. Tá bola aktívnym výrobcom motocyklov v rokoch 1933 až 2008 a po druhej svetovej vojne jej stroje vychádzali z konštrukcií nemeckej značky DKW. Drvivá väčšina motocyklov tejto značky boli poháňané jednoduchými dvojtaktmi s objemom do 350 cm3.

V súčasnosti Kalašnikov Group využíva značku Iž v prípade motocyklov pre endurá, ktoré sú poháňané elektromotormi. Tieto stroje sú produkované pre armádne nasadenie, pre policajné a štátne útvary, ale rovnako aj pre civilný trh.

Pozrite si galériu

​Elektrické endurá má u značky Iž v tomto roku doplniť veľký cruiser, ktorý bol predstavený v lete minulého roka. Tento stroj je podobne ako automobily značky Aurus súčasťou štátneho projektu Sprievod (Kortež) a ako súčasť svojej kolóny ho schválil ruský prezident Vladimír Putin.

Nový motocykel značky Iž má byť poháňaný zatiaľ bližšie nešpecifikovaným plochým dvojvalcom, disponujúcim najvyšším výkonom 110 kW a krútiacim momentom 180 N.m. Tieto hodnoty majú umožňovať stroju s celkovou dĺžkou 2900 mm, šírkou 940 mm, výškou 1250 mm a hmotnosťou 510 kg akceleráciu z 0 na 100 km / h za 3,5 s a maximálnu rýchlosť 250 km / h.

Veľký cruiser síce vznikol primárne pre sprievod vládnej kolóny, ale podobne ako vozidlá značky Aurus má zamieriť aj na civilný trh, tu sa jeho najväčšími konkurentmi stanú stroje amerických značiek Indian a Harley-Davidson alebo talianskej Moto Guzzi.

Videli ste už motocykel, ktorý navrhol Kalašnikov? Áno, ten!

Niektorí to možno budú považovať za rúhanie, ale výrobca najznámejšej automatickej zbrane na svete, najnovšie vyrába aj motocykle. A nie hocijaké.

Zdroj: CNC