Facebook roky ukladal milióny prístupových hesiel svojich užívateľov na interných serveroch v nezašifrovanej podobe. Prevádzkovateľ sociálnej siete priznal, že prístup k ním mali jeho zamestnanci, ale že nič neukazuje na ich zneužitie. Firma dotknutých užívateľov napriek tomu podľa svojho vyjadrenia preventívne vyrozumie.

​Heslá nemali byť čitateľné ani pre interné potreby Facebooku. Na chybu sa podľa informovania spoločnosti prišlo pri rutinnej kontrole v januári a medzitým bola odstránená, internetový gigant ale neuviedol kedy presne.

Oznámenie prichádza tesne po tom, čo o tejto skutočnosti informoval na svojom blogu bezpečnostný IT expert Brian Krebs. Ten podľa agentúry DPA napísal s odvolaním sa na nemenovaný zdroj vnútri Facebooku, že prístup k nezašifrovaným heslám malo viac než 20 000 firemných zamestnancov.

Dotknutých by mohlo byť 200 až 600 miliónov užívateľov facebookových účtov. Archívne súbory s nezašifrovanými heslami podľa Krebsa vznikali od roku 2012. Facebook je najväčšia internetová sociálna sieť na svete a problémom s únikom dát a kritike za prístup k ochrane užívateľských údajov čelil v uplynulých mesiacoch opakovane.

Príkladom je škandál týkajúci sa spoločnosti Cambridge Analytica, ktorá tajne získala dáta miliónov facebookových užívateľov, ktoré následne použila na pokusy o ich politické ovplyvnenie.

Facebook Messenger prechádza zmenou: Bude mať aj nočný režim

Onedlho bude pre naše oči pohodlnejšie čítanie správ predtým, než zaspíme.

Zdroj: ČTK