Zdá sa, že minulý týždeň predstavená Tesla Model Y dostane zdatného konkurenta. Americká automobilka Fisker predstavila svoje elektrické SUV s tým, že jeho cena by sa mala pohybovať pod 40 tisíc dolárov. Novinka Tesly pritom začína na 39 tisícoch dolároch.

​SUV Fisker by malo byť v predaji v druhom polroku 2021 a bude jedným z troch plánovaných elektrických áut tejto značky. Výrobca zatiaľ ukázal len obrázok prednej časti a na prvý pohľad sa zdá, že pôjde o podstatne konzervatívnejšie pojaté auto v porovnaní so skôr ohláseným luxusným sedanom Fisker EMOTION.

Fisker chce konkurovať Tesle

Zaujímavým prvkom je predná maska, v ktorej strede je pod evidenčným číslom umiestnená radarová jednotka. Tento prvok väčšina automobiliek skrýva, ale Fisker sa ho očividne rozhodol ukázať celému svetu.

Výrobca zatiaľ ukázal len obrázok prednej časti. Zdroj: Fisker

​​V interiéri sa cestujúci môžu tešiť na dostatok priestoru po všetkých stranách, vodič potom bude mať k dispozícii veľký head-up displej. Počíta sa s tým, že Fisker SUV ponúkne vysokú úroveň autonómnej jazdy.

V štandardnej výbave bude mať vozidlo pohon všetkých štyroch kolies, pričom každú nápravu bude poháňať samostatný elektromotor. Zásobu energie majú zaistiť lítium-iónové akumulátory s celkovou kapacitou 80 kilowatthodín, ktoré na jedno nabitie sľubujú dojazd až 480 kilometrov. Fisker tiež vyvíja alternatívu v podobe pevnej polovodičovej batérie, tie ale budú určené pre nákladnejšie model Emotion.

Fisker EMOTION bude pre majetnejších zákazníkov Zdroj: Fisker

Predaj cez internet priamo zákazníkom

Fisker Inc. je druhou automobilkou, ktorú založil Henrik Fisker. Plodný automobilový dizajnér, ktorý sa podieľal na vozidlách BMW Z8, Dodge Viper a Aston Martin DB9, začínal ako konštruktér nových karosérií na existujúce vozidlá.

V roku 2007 založil firmu Fisker Automotive, ktorá sa preslávila ako výrobca jedného z prvých plug-in hybridných luxusných sedanov na svete - Fisker Karma. Karma bola pôvodne deklarovaná ako súper Tesly Model S, ale nakoniec bola prepadákom - vyrobených bolo len okolo dvoch tisíc kusov a firma potom zbankrotovala.

 "Ovládateľného prototypu" Fisker SUV by sme sa mali dočkať už v tomto roku. Vozidlo bude vyrábané v Spojených štátoch, zatiaľ však nebola uvedená konkrétna lokalita. Podobne, ako Tesla, nechce ani Fisker predávať svoje autá cez sieť dílerov, ale priamo zákazníkom.

Tesla v pozvánke na predstavenie Modelu Y ukryla tajnú správu

Trocha trollingu.

Zdroj: CNC