Na Kickstartere odštartovala kampaň na drón, ktorý sa dá do určitej miery ovládať mysľou. Ide o výtvor čínskej spoločnosti EEGSmart zameraného na vývoj BMI (brain-machine interface) technológií.

Redaktor magazínu New Atlas Loz Blain dostal možnosť dotyčné zariadenie otestovať a následne konštatoval, že

"nie je dokonalé, ale poskytuje nám letmý pohľad do budúcnosti ovládania myslí".

Takzvaný UDrone podľa dostupných informácii funguje v interiéroch aj vonku, pričom jeho maximálny prevádzkový čas je 25 minút (Blain ale uvádza, že mu na jedno nabitie vydržal len asi 6-7 minút). Netreba asi dodávať, že je vybavený kamerou schopnou robiť videá či fotografie.

Samotný drón stojí približne 150 dolárov, musíte ho ale ovládať pomocou inteligentného mobilu. Balenie s náhlavnou súpravou UMind Lite vás už vyjde na 282 dolárov.

Súčasťou tejto súpravy je aj EEG senzor, ktorý monitoruje mozgovú aktivitu. Ak budete chcieť, aby drón vzlietol, postačí vám na to teda len dostatočne usilovne myslieť. Ostatné senzory umožňujú napríklad odbočiť doľava či doprava (odpovedajúcim naklonením hlavy) či odfotiť zvolený objekt (dvojitým žmurknutím).

Cieľom kampane je získať počas 45 dní minimálne 4 968 dolárov, pričom doručovanie objednávok bude prebiehať v apríli. UDrone je zaujímavý predovšetkým tým, že ide o jeden z prvých strojov daného typu, ktorý nie je určený na vojenské účely a nemusí byť nakalibrovaný na individuálne mozgové vlny.

Nový typ granátu so sieťou dokáže uloviť drón

Americká armáda si nechala patentovať protidrónový granát. Navonok ide o štandardný 40mm granát, ktorý možno odpáliť rôznymi granátometmi. Tento konkrétny ale obsahuje sieť.

Zdroj: CNC