Technologický vývoj sa posúva dopredu. Výnimkou nie sú ani doručovacie technológie. Poštáru budú čoskoro vyzerať ako robopsy.

Čakajú nás zmeny! Nielen, že v budúcnosti budú doručovať zásielky dróny, ale podľa nemeckej firmy Continental to budú aj roboty, ktoré donesú balíček až k vašim dverám a to len krátko po tom, čo si niečo objednáte. Znie to ako niečo nepredstaviteľné, lenže nie je veľa dôvodov, prečo by robotickí poštári nemohli nahradiť tých ľudských.

Robopes ANYMal je tu

Pri vymýšľaní doručovacieho systému budúcnosti sa Continental spojila so švajčiarskymi inžiniermi z ANYBotics. Výsledkom ich spolupráce je robot s názvom ANYMal. Od mnohých iných robotov ho odlišuje predovšetkým umenie vyjsť schody k vchodovým dverám, zazvoniť na zvonček a položiť balíček na zem. Nasmejte sa! To je pre umelú inteligenciu naozaj náročné!

Na druhej strane spôsob, akým sa tento pomocník plazí po schodoch, vyzerá celkom strašidelne a keby sme videli, ako sa nám táto robotická príšera plazí k dverám, asi by nás to poriadne vystrašilo. To je ale zrejme vec zvyku a v budúcnosti nemusí ísť o nič neobvyklé.

Dróny sú slabí poštári

Nie je to ale prvý nápad takéhoto druhu na svete. Vezmite si napríklad firmu Amazon. Tá už pred piatimi rokmi zverejnila svoje doručovacie dróny, ktoré mali zvládať doručovať balíčky až do váhy dvoch a štvrť kilogramov a do polhodinovej vzdialenosti letu. Hoci nejaké pokusy prebehli, dróny majú stále ďaleko k mainstreamu, prevažne kvôli ich krehkosti, výdrži batérie a s ňou spojenou vzdialenosťou doletu či problémom s prevádzkou vo vzdušnom priestore.

Doručovacie roboty

To sú všetko neduhy, ktoré robopsých doručovateľov absolútne netrápia. Ich pohyb bude totiž veľmi zvláštny. Všetci budú usadení v autopilotom riadenej dodávke, ktorá bude automaticky zachádzať na doručovacie adresy. Keď zastaví, robopes vyskočí a donesie balík k dverám. V aute bude robo poštárov len niekoľko, a tak bude doručovanie balíkov podstatne rýchlejšie. Tento princíp vlastne pripomína fungovanie smetiarskeho auta a jeho obsluhy, kedy sa vozidlo pohybuje a obsluha vysypáva smetiaky. Možno sa raz dočkáme aj robotických smetiarov...

Zdroj: CNC