Samsung Galaxy Fold má od včerajšieho dňa veľkého konkurenta. Je ním Huawei Mate X, ktorý firma predstavila na veľtrhu MWC.

Výrobca na to šiel inak, než Kórejci, pretože displej sa tu nachádza z vonkajšej strany. V zavretom stave teda máte dva displeje. Čelný s uhlopriečkou 6,6 "a 2 480 × 1 148 pixlov a menší zadný s uhlopriečkou 6,38" a rozlíšením 2 480 × 892 pixlov. V otvorenom stave tieto dve plochy tvoria jeden displej o veľkosti 8" a narozdiel od Samsungu bez akéhokoľvek výrezu.

Huawei totiž všetky potrebné senzory a trojitý foťák vtesnal do bočného rozšíreného rámčeku, za ktorý sa telefón pohodlne drží v otvorenom stave. Zvyšok tela je však veľmi tenký a Huawei sa pochválil, že je tenší dokonca ako nový iPad. Pokročilý je aj samotný kĺb, ktorý sa skladá zo 100 komponentov, ktoré zaručujú plynulé ohýbanie a dodávajú mu zároveň patričnú pevnosť.

Zdroj: Huawei

​Mate X ponúkne aj skvelý výkon vďaka procesoru Kirin 980, ponúka však aj podporu 5G, ktorú zabezpečuje svetovo prvý 7Nm 5G modem Balong 5000, ktorý ponúka až dvojnásobnú rýchlosť, než modem X50 od Qualcommu, ktorý je prítomný vo Snapdragon 855. S Mate X ste tak schopní stiahnuť 1 GB film iba za 3 sekundy. Podpora 5G však bude dostupná len v jednom z dvoch slotov, ten druhý bude podporovať iba kartu so 4G alebo možno využiť na vloženie pamäťovej karty NMCard, ktorú poznáme z modelu Mate 20 Pro.

Narozdiel od Samsungu tu Huawei šalamúnsky vyriešil fotoaparát. Umiestnil ju totiž do onej rozšírenej bočnej časti, ktorú nikdy neprekrýva displej. Rovnaká trojitá kamera tak môže plniť funkciu hlavnej kamery aj selfie kamerky. Na vás je len na aký displej sa pri robení fotografie budete pozerať. Kamera sa navyše zaradí k tomu najlepšiemu na trhu, Huawei na nej znova spolupracoval s LEICA.

Pozrite si galériu

​Telefón bude excelovať aj po stránke výdrže. Do oboch skladacích častí Huawei umiestnil akumulátory, ktoré majú spolu kapacitu 4 500 mAh, vďaka rekordnému 55W rýchlemu nabíjania ho však nabijete na 85% kapacity len za 30 minút.

Huawei Mate X je demonštráciou moderného dizajnu a technológií, čo sa prejavilo aj na cene. K dispozícii bude v jedinej konfigurácii s 8 GB RAM a 512GB pamäte za šialených 2 299 Eur. Do predaja pôjde na vybraných trhoch v polovici tohto roka. O dostupnosti v SR zatiaľ nemáme žiadne informácie.

Dočkáme sa v najbližších mesiacoch ohybného smartfónu?

LetsGoDigital navrhol pre Huawei hrací mobilný telefón, ktorý by mal prísť koncom februára. Ak bude vyzerať identicky, pôjde pravdepodobne o mobil roka.

Zdroj: CNC