Gateway Foundation zverejnila na YouTube video, ktoré ukazuje, ako by mohla vyzerať jej rotačná (alebo tiež "von Braunova") vesmírna stanica.

Toto zariadenie by podľa predstáv svojich duchovných otcov - Johna Blincowa a Toma Spilkera - malo slúžiť ako pre vedecké, tak turistické účely. Jeho súčasťou by teda bol napríklad aj hotelový modul Hilton.

Kým Blincow je bývalý pilot, Spilker pracoval ako architekt misií v Jet Propulsion Laboratory. Nejde teda o žiadnych zelenáčov.

"Umožní nám to urobiť prvé kroky smerom ku kolonizácii Mesiaca a Marsu a v konečnom dôsledku to odštartuje novú éru prieskumu, kedy budeme cestovať po celej našej Slnečnej sústave a odhalíme, čo leží mimo nej,"

píše sa na webových stránkach projektu.

Gateway vďaka schopnosti rotácie dokáže simulovať rôzne stupne gravitácie. Päť brán vytvára transportný hub umožňujúci kyvadlovú dopravu medzi Zemou či Mesiacom a palubným dokom.

A kedy sa začne stavať?

Len tak to asi nebude. Na prvý pohľad je totiž zrejmé, že realizácia tohto zámeru bude vyžadovať obrovské finančné prostriedky.
Gateway Foundation zatiaľ získava peniaze zo systému plateného členstva. Na oplátku za ročný príspevok budete dostávať informačné e-maily, zľavy na akcie a okrem toho budete mať šancu vyhrať bezplatnú cestu na stanicu. Je ale otázne, či niečo také bude stačiť.

Čínskej družici sa podaril neskutočný záber Mesiaca a Zeme

Takto sme obe vesmírne telesá ešte nevideli.

Zdroj: CNC