Vedci objavili gigantickú dutinu, ktorá sa vytvorila v ľadovci Thwaites v Západnej Antarktíde. Masívna jaskyňa je veľká asi ako okresné mesto (cca 45 km2) a jej výška dosahuje až 300 metrov. Objav je súčasťou štúdie ľadovca, vykonávanej pod patronátom NASA.

NASA zdôrazňuje, že zistenie ukazuje nutnosť detailného sledovania spodnej strany antarktických ľadovcov. Ide o jeden zo spôsobov, ako vypočítať, ako rýchlo sa zvyšuje globálna hladina morí kvôli klimatickým zmenám.

Diera sa čakala, ale nie tak obrovská

Odborníci pracujúci na projekte očakávali, že nájdu medzi ľadom a podložím medzery, ktorými môže prúdiť voda oceánu a roztápať ľadovec zospodu. Veľkosť a tempo rastu diery ich však prekvapilo.

"Niekoľko rokov sme mali podozrenie, že Thwaites nie je pevne spojený s podložím pod ním,"

povedal Eric Rignot z University of California a spoluautor novej štúdie, ktorá bola dnes zverejnená v časopise Science Advances.

"Vďaka novej generácii satelitov môžeme konečne vidieť podrobnosti," dodal.

Podľa veľkosti obsahovala dutina pôvodne 14 miliárd ton ľadu, ktorý sa rozpustil v priebehu iba troch rokov.

Moderné radary priniesli nové objavy

Nové údaje pochádzajú z poslednej generácie radarov na prieskum ľadu, používaných počas vzdušných operácií NASA Operation IceBridge. Cieľom projektu je zostaviť trojrozmernú mapu Antarktídy. Pomocou lietadiel so špeciálnym radarom možno takto skúmať ľadovec až na samotné podložia.

Odborníci spojili informácie NASA s dátami z talianskych a nemeckých radarov, pracujúci so syntetickou apertúrou. Všetky dáta boli potom spracované technikou nazvanou radarová interferometria, ktorá ukazuje horizontálnu vzdialenosť radarom získaných dát.

Vedci tvrdia, že veľkosť dutiny pod ľadovcom hrá kľúčovú úlohu pri jeho topení, pretože čím viac vody a tepla sa môže dostať pod ľad, tým rýchlejšie sa topí. Nový výskum spresnil, ako rýchlo ľadovec Thwaites stráca ľad. V prípade, že by došlo k jeho kompletnému rozpusteniu, stúpla by hladina svetového oceánu približne o 65 centimetrov.

V Južnej Afrike objavili archeológovia dávno stratené mesto

Zistilo sa, že nešlo len o niekoľko príbytkov.

Zdroj: CNC