Najväčšie z nich majú väčšiu palebnú silu ako niektoré krajiny, ale ich hlavnou úlohou je zastrašovanie.

Wendover Productions, známi predovšetkým svojimi vzdelávacími videami, si na mušku tentokrát vzali ponorky. Z ich najnovšieho dokumentu sa dozviete viac o týchto špeciálnych a tajomných námorných plavidlách. Ak neviete po anglicky, vybrali sme pre vás to najzaujímavejšie.

1.

Čo ako prvé vzbudilo našu pozornosť: podľa výpočtov expertov bolo počas druhej svetovej vojny použitých 5 miliónov ton výbušnín (bomba zhodená na Hirošimu vážila takmer 4,5 tony). V porovnaní s tým majú balistické rakety Trident používané americkou armádou zhruba rovnakú deštruktívnu silu. Ponorky sú schopné prepravovať viac ako 20 takýchto balistických rakiet. Čiže jedna ponorka dokáže narobiť väčšie škody ako 20 svetových vojen. A teraz si predstavte, koľko existuje ponoriek. Veľké mocnosti sa v podstate pomocou svojich ponoriek držia vzájomne v šachu, pretože zbytočne by jedna krajina zbombardovala odpaľovacie zariadenia tej druhej na pevnine,  ponorky sú schopné odpovedať rovnakou silou.

Zdroj: Shutterstock

​2.

Väčšina moderných ponoriek je poháňaná jadrovou energiou a štiepny materiál ich reaktorov produkuje dostatok energie na viac ako 10 rokov. Tento zdroj energie sa používa aj pri produkcii kyslíka, takže jedna misia môže trvať aj niekoľko rokov. Jediný dôvod, prečo musia vyplávať na povrch, je, že so sebou nemôžu vziať potraviny na desať rokov. Ak by ale miesto rakiet prepravovali potravu a na palube ponorky by žil len jeden človek, dokázal by pod vodou prežiť desaťročia.

3.

Samozrejme, námorníci potrebujú aj cvičiť, takže na ponorkách sa nachádzajú posilňovacie zariadenia, ale keďže aj na najväčších lodiach je veľký nedostatok miesta, neexistuje samostatná posilňovňa. Športové nástroje sú voľne roztrúsené po ponorke. V jednom rohu nájdete cyklotrenažér, za inými dverami veslársky trenažér a tak ďalej.

Zdroj: Shutterstock

​​4.

Ak chcete slúžiť na ponorke, je to úloha, ktorá je dosť namáhavá, a to fyzicky aj psychicky. Zároveň je aj celkom nebezpečná, takže sa dôsledne dbá o psychický stav námorníkov. Majú totiž oveľa menšiu šancu komunikovať s okolitým svetom, keďže rádiové vlny sa pod vodou šíria ťažšie, nemajú internet a na povrch vychádzajú zriedka, pretože ich poslaním je byť v utajení. Ak loď prijme správy, vždy ich kontroluje príslušný dôstojník a vybraným členom posádky poskytuje len tie informácie, o ktorých je presvedčený, že sú neškodné. Napríklad správy o smrti rodinných príslušníkov sa námorníkom väčšinou neoznamujú, napriek tomu, že ich o rodinnej tragédii rodina informuje.

5.

V hlbinách mora je ťažká nielen komunikácia, ale aj orientovanie sa. Samozrejme, existujú na jej uľahčenie rôzne technológie, ale ich používanie zvyčajne naznačuje pozíciu plavidla nepriateľovi. Výhodou oceánu je jeho veľkosť, ale existuje jedna vec, na ktorú môže ponorka naraziť: iná  ponorka. Niektoré typy sa maskujú tak dobre, že ich nepriateľ nevidí, aj keď sú od seba vzdialené len pár metrov. Takto do seba narazili v roku 2009 anglická a francúzska ponorka.

Spláchli záchod, potopili ponorku

O nemeckých ponorkách z obdobia druhej svetovej vojny sa traduje veľa legiend a o ich akciách vzniklo veľa románov a filmov. Odhliadnuc od toho, na koho a prečo strieľali, musíme uznať, že tieto plavidlá boli skutočným technickým zázrakom, na ktorých pracovali tí najlepší inžinieri tej doby.