Vyše 166 miliónov eur v kryptomenách leží na zašifrovanom disku a nikto sa k nim nemôže dostať. Kanadský podnikateľ Gerald Cotten (†30) totiž pred svojou náhlou a nečakanou smrťou nikomu nepovedal heslo. A to ani svojej manželke.

Úmrtie Geralda Cottena (†30) by sa dalo nazvať ďalšou ranou do celosvetovej bubliny kryptomien. Zakladateľ a majiteľ kanadskej kryptoburzovej platformy Quadriqa Cx náhle zomrel vlani kvôli komplikáciám súvisiacim s Crohnovou chorobou, pričom bol údajne jediný, kto poznal heslá k peniazom investorov, resp. k jeho notebooku, v ktorom sú kybernetické mince uložené.

Quadrica umožňovala obchodovať s bitcoinom, litecoinom a ethereom - kybernetickými menami, ktoré fyzicky neexistujú, ale môžu byť zakúpené a predané na internete. Kanadské "trhovisko" používali desaťtisíce ľudí a tí teraz zrejme prišli o všetko. A pozor, nejde o drobné, nedobytných je vraj celkovo 190 miliónov dolárov.

Cotten sa s heslom k počítaču nezveril ľuďom v spoločnosti, ani svojej manželke. Tá sa teraz ocitla v nezávideniahodnej situácii. Dostáva nadávky aj vyhrážky smrťou. Nahnevaní investori dokonca špekulujú, či Cotten skutočne zomrel, alebo na nich len niečo hrá.

Quadrica už požiadala o ochranu pred veriteľmi, zatiaľ čo sa experti snažia heslo do podnikateľovho počítača prelomiť. Veľa šancí si ale nedávajú. Kauza sa tak najskôr stane ďalším klincom do rakvy kryptomien.

Bitcoin slávi 10. narodeniny: Hublot si ho uctil hodinkami za 25 tisíc dolárov

Znie to asi divne, ale už uplynulo desať rokov, odkedy do našich životov vstúpil Bitcoin - počas tohto obdobia vplýval nielen na hospodárstvo a finančno-technologický trh, ale aj na zmenu klímy.

Zdroj: CNC