Milovníci zvierat v Litve vymysleli novú mobilnú aplikáciu, inšpirovanú populárnou mobilnou zoznamkou Tinder, ktorá umožňuje dať dokopy psa z miestneho útulku s novým pánom či paničkou. Pokiaľ psík obmäkčí vaše srdce, stačí pohnúť prstom doprava.

Aplikácii GetPet, spustenej minulý mesiac, denne pribúdajú stovky nových užívateľov a tiež už "spárovala" niekoľko psov s ich milovníkov. Pripojila sa tak k rastúcemu trhu aplikácií pre ľudí, ktorí by si priali osvojiť psa, ako je PawsLikeMe či BarkBuddy.

Rande so psom

"Je to ako Tinder, ale so psami," vysvetľuje jeden zo spoluautorov aplikácie Vaidas Gecevicius. "Môžete sa dohodnúť na stretnutí so psom, teda rande," zažartoval.

Aplikácia obsahuje profily štvornohých chlpáčov, dojemne hľadiacich do očí. Posúvanie dole odhalí viac informácii o zvierati. Vážni záujemcovia môžu posunúť doprava. Pokiaľ prejdete obrazovku doľava, objaví sa profil ďalšieho psa. V porovnaní s Tinderom tu sú ale obmedzenia. Ide o jednostrannú záležitosť, psy nemajú skúsenosti so surfovaním.

Ku psom sa čoskoro pridajú aj mačky

Gecevicius uviedol, že tvorcovia nápad dostali, keď sa počas počítačového seminára pozreli z okna a uvideli túlavého psa. Aplikácia obsahuje len profily so psami, ale v budúcnosti má zahrnúť aj mačky a ďalších domácich miláčikov.

Dve kamarátky, Emily a Elena, si nedávno stiahli aplikáciu a potom navštívili útulok SOS Gyvunai vo Vilniuse, aby sa zoznámili s Piffom, stredne veľkým orieškom. Vzali ho na prechádzku do zasneženého parku a povedali si, že sa čoskoro vrátia, ale nakoniec si ho vzali domov.

"Myslím, že je to naozaj skvelý nápad, pretože v Litve máme veľa túlavých psov a veľa ľudí, ktorí si ich chcú osvojiť," povedala 24-ročná Elena.

Aplikácia pomáha psom nájsť pánov

Zakladateľka útulku Ilona Reklaityté hovorí, že inovatívny prístup k starému problému ju veľmi potešil. "Naozaj vítam túto novú aplikáciu, pretože dáva väčšiu šancu nájsť pre našich miláčikov nový domov, čo znamená, že potom môžeme pomôcť ďalším psom, ktorí zatiaľ zostávajú na ulici," uviedla. "Momentálne tu máme 140 psov. V niektorých dňoch doplníme jedného či dvoch, ale teraz nám ľudia oveľa viac volajú a častejšie prichádzajú," dodala.

Zdroj: CNC