Pre svet informatiky to bol historický moment, keď pred dvoma rokmi umelá inteligencia známa ako Libratus vyhrala proti skupine hráčov v Texas Hold'em pokri vyše 1,5 milióna eur. Hovorilo sa o tom, že počítače konečne začínajú mať všeobecnú inteligenciu. Aby v hre mohla vyhrať, musela premýšľať veľmi komplexne a reflexívne. To si všimol Pentagon, ktorý robota najal a chcel od neho pomoc s vymýšľaním vojenských stratégií.

Svet pokru sa doteraz s výhrou Libratu nezmieril. Umelá inteligencia dokázala presne predpovedať, ako budú ostatní hráči reagovať, až nakoniec "odchádzala" z celého turnaja s hlavnou cenou. Bol to šok preto, že oproti napríklad šachom, kde má hráč neustále dostupné všetky informácie o pohybe protihráča, nie je pri pokri jasné, aké karty človek drží.

Dôležitú úlohu navyše hrá reč tela a blafovanie, ktoré sa musel počítač naučiť. A naučil sa. Všetko bolo možné vďaka technológií nazvanej výpočtová teória hier, ktorá (ako názov napovedá) núti počítač tvoriť automatické rozhodnutia na základe teórie hier. To je jeden z oborov aplikovanej matematiky, v ktorom sa analyzuje spektrum konfliktných rozhodovacích situácií.

Pomocník pri vymýšľaní stratégií

Za Libratom stoja výskumníci z Carnegie-Mellonovej univerzity, ktorí od pamätnej hry v pokri premýšľali, ako schopnosti umelej inteligencie využiť v praxi. Nakoniec počas minulého roka založili startup Strategy Robot, kde sa rozhodli upraviť jej algoritmy pre vládne a vojenské použitie.

Podľa Tuoamsa Sandholma, zakladateľa startupu, je to logický krok. Teória hier má široké využitie, od sociológie, cez politológiu po ekonómiu, pričom práve vojenstvo je odjakživa hlavnou oblasťou, kde sa uplatňuje. Libratus preto môže slúžiť na simuláciu bojových stratégií, pri ktorých sa bude tváriť ako nepriateľ a armáda bude vymýšľať, ako sa mu brániť.

Sandholmovu malú firmu si rýchlo všimlo americké ministerstvo obrany, ktoré sa rozhodlo presne na tento účel technológiu prenajať. Obe strany uzavreli kontrakt na dva roky a Pentagón startupu zaplatí 10 miliónov dolárov. Konkrétne detaily, na aký projekt chce americká armáda Libratus využiť, odmietlo ministerstvo prezradiť.

Pentagón ale bude asi prekvapený. Profesionálni pokroví hráči, ktorí sa s umelou inteligenciou stretli, boli v šoku hlavne z toho, ako často menila stratégie - chvíľu hrala veľmi defenzívne a inokedy veľmi agresívne.

"Je to zvláštne, pretože človek sa necíti pod tlakom, ale keď sa pozrie na skóre, uvedomí si, že prehral na plnej čiare," vysvetľoval Sandholm.

Obavy sa zväčšujú

Americká armáda nie je jediná, ktorá prejavila záujem o moderné technológie typu umelej inteligencie. Do podobných oblastí hojne investuje Čína a Rusko, kde dokonca prezident Vladimir Putin vlani vyslovil domnienku, že "umelá inteligencia sa stane novým vládcom sveta".

Nie všetci ľudia sú z toho faktu šťastní. Pentagon sa napríklad už v minulosti snažil využiť umelú inteligenciu v rámci Projektu Maven, len namiesto špecializovaných, ako je Libratus, chcel použiť tie komerčne dostupné. Pomáhať s tým mal Google, kde proti tomu protestovali tisíce zamestnancov - nechceli asistovať s výrobou "zabijáckych robotov".

Sandholm si ale nemyslí, že by z armádneho použitia umelej inteligencie plynuli riziká. "Myslím, že to urobí svet bezpečnejším," povedal.

Umelá inteligencia sa učí jazyk ako dieťa, ktoré pozoruje okolie

Vedci vytvorili nový systém učenia jazyka pre umelú inteligenciu. Systém je podobný tomu ľudskému, rovnako ako sa učia deti. Nová technika odhľauje aj fungovanie ľudského mozgu.

Zdroj: CNC