Slúchadlá s pokročilým potlačením ruchov (ANC) sú už dnes vo vyššej triede samozrejmosťou a pomocou prehrávania zvuku s opačnou amplitúdou veľakrát veľmi citeľne znížia hlasitosť ambientného hluku na pozadí.

Kým cieľom slúchadiel s ANC je lepší zážitok z počúvania hudby, technológia našla uplatnenie ešte u jedného fenoménu, ktorý - s trochou nadsadenia - stojí za nejedným rozvodom. Typickým ruchom, ktorý by bolo vhodné utlmiť, je totiž aj chrápanie.

Kým obvyklý silný chrapot dosahuje silu 50-60 dB, šampióni podľa magazínu IEEE Spectrum dosiahnu aj viac než 100 dB. Spolunocľažníkov pritom nepríjemne ruší už zvuk so silou 30 dB.

Výskumníci z Northern Illinois University a čínskej Chung Yuan Christian University preto testujú špeciálny antichrápací vankúš. Sám o sebe síce chrapot neodstráni, pokiaľ ale naň ľahne nebohá obeť - nechrápajúci partner, vankúš rušivé zvuky spolunocľažníka spoľahlivo potlačí.

A to nielen preto, že by bol tak nadýchaný, ale pretože v sebe má sadu mikrofónov, ktoré neustále počúvajú okolité zvuky. Mikroprocesor ich spracuje, detekuje chrapot a otočí amplitúdy jeho zvukových vĺn, čím sa vynulujú a obeť nič nepočuje.

Nejde pritom o prvý experiment proti chrápaniu s ANC, jeho autori sa ale domnievajú, že je zďaleka najlepší. Jednoducho preto, že detektor chrápania nie je nastavený na obvyklý priemer - typické zvukové vlny pre chrapot, ale vie si prefiltrovať tie aktuálne. Antichrápací počítač sa teda naučí odstraňovať zvuky konkrétnej osoby, vďaka čomu môže byť oveľa úspešnejší než ostatné systémy.

Treba ale podotknúť, že zatiaľ nejde o akademický experiment a nie je vôbec isté, či si niečo také niekedy bude môcť kúpiť aj bežný smrteľník.

Zdroj: CNC