Zatiaľ čo automobilky sa snažia uviesť do života samoriadiace vozidlá, ďalšie firmy upierajú zrak plný nádeje smerom k oblohe. Práve tu by totiž autonómia mohla z mnohých dôvodov fungovať oveľa lepšie než na cestách. Jednou z prvých lastovičiek je lietajúci taxík, za ktorým nestojí nikto menší než Boeing.

Dcérska spoločnosť renomovaného výrobcu lietadiel Aurora Flight Sciences odhalila najnovší prototyp "lietajúceho vozidla", ktorý nemá s lietadlami skoro nič spoločné. Čo je ale najdôležitejšie: stroj v utorok 22. januára úspešne a bez problémov dokončil svoj prvý samostatný skúšobný let. Počas neho boli overené autonómne funkcie a pozemné riadiace systémy.

Je to malý skok pre lietajúci taxík...

Hneď na začiatok je vhodné upozorniť, že použitie slova "let" nie je v tomto prípade tak úplne na mieste. Teda určite nie je najpresnejším vyjadrením toho, čo sa počas testu odohralo. Prototyp, ktorý je poháňaný výhradne elektrickou energiou, úspešne vzlietol, chvíľu stál na mieste a potom opäť dosadol na zem.

V tomto prípade ale aj "malý skok" predstavuje pomerne zásadný krok vpred na ceste za novým spôsobom dopravy. Boeing tak premenil len plány v skutočný stroj, ktorý je schopný vertikálneho vzletu aj pristátia. Tým sa dostal pred svojich konkurentov, ktorí zatiaľ funkčný prototyp nemajú.

Výkonný riaditeľ spoločnosti Greg Hyslop hrdo upozornil, že

počas jedného roka sme sa dostali od návrhu konceptu až k lietajúcemu prototypu.

Sám Boeing v oficiálnej tlačovej správe označuje stroj ako "autonómne osobné lietajúce vozidlo" ("autonomous passenger air vehicle").

...ale veľký krok pre celú víziu

Počas ďalších letov sa bude testovať lietanie vpred či pohyb vo vzduchu. Nezabudne sa ani na prechodnú fázu, ktorá je typicky najvýznamnejšou technickou výzvou pre akékoľvek lietadlo s vertikálnym štartom.

O malý kúsok sa tak priblížila vízia lietajúcich mestských taxíkov, ktoré vyvíjajú Boeing (cez Auroru) v spolupráci s Uberom. S masovým nasadením tejto technológie vraj môžeme počítať už v roku 2023. Stroje by mali na jedno nabitie preletieť až 80 kilometrov, čo je dostatočné aj na prevádzku vo veľkých mestách.

Samozrejme až čas ukáže, či Boeing a Aurora (alebo ich konkurenti) naozaj dokážu pretaviť predstavu lietajúceho taxíka v praktický spôsob dopravy, dostupný obyvateľom preplnených veľkomiest. V tejto chvíli síce budúcnosť vyzerá o niečo nádejnejšie, väčšina odborníkov ale predpovedá, že potrvá roky, ak nie desaťročia, než sa táto technológia uplatní v praxi.

Lietajúci taxík Audi a Airbusu je vo vzduchu

Pop.Up vznikol pred pár rokmi ako štýlový koncept, ale je na najlepšej ceste k tomu, aby sme sa pomocou neho v budúcnosti prepravovali.

Zdroj: CNC