Vieme, že Starship tečie už aj z vodovodného kohútika, ale toto si jednoducho musíte pozrieť.

Aj keď fotografie rakety využívanej na objavovanie a kolonizáciu iných kútov našej slnečnej sústavy nedávno obleteli celý svet, na pohyblivých obrázkoch je ešte zaujímavejšia.

Zdroj: Twitter

​Raketa bude mať dve základné časti - tzv. Booster a kozmickú loď.

Super Heavy (booster): samotnú raketu bude poháňať 31 motorov Raptor a bude opakovateľne použiteľná. Výška rakety má byť podľa zatiaľ poslednej koncepcie 63 metrov a priemer bude mať 9 metrov.

Po vynesení nákladu sa raketa vráti späť na pevninu. Pristátie má byť tak presné, že nebudú potrebné ani pristávacie nohy. Raketa rovno dosadne na "štartovací slot" a bude sa pripravovať k ďalšiemu letu. Nosnosť rakety má byť 100 ton.

Zdroj: Twitter

Kozmická loď (Starship): bude pripevnená k boosteru, ktorý ju pomôže dostať sa do potrebnej výšky a potom sa od neho odpúta. Sama bude disponovať siedmimi motormi Raptor. Výška lode má byť 55 metrov a priemer 9 metrov. Vnútri bude okolo 1000 m3 priestoru, čo je dvakrát viac v porovnaní s loďou Crew Dragon.

Kozmická loď bude disponovať menšími krídlami na prove a väčšími v zadnej časti. Krídla majú uľahčiť prelet atmosférou. Zadné krídla tiež poslúži ako pristávacie nohy.

Loď má byť dostupná v troch variantoch:

  • Pilotovaná loď bude dopravovať ľudí do vesmíru.
  • Tanker dopraví na obežnú dráhu zásoby paliva pre diaľkové lety pilotovanej lode na Mesiac či Mars
  • Bezpilotná loď bude veľkotonážnou nákladnou loďou, ktorá bude disponovať veľkými dverami pre vypustenie nákladu na obežnej dráhe.

Zdroj: YouTube