Americká firma Lockheed Martin nedávno predstavila kozmickú loď, ktorá by dopravila ľudí na Mesiac. Chystá sa nové pristátie?

Nové pristátie na Mesiaci: Čo treba vedieť?

- Nová kozmická loď, ktorú predstavila americká firma Lockheed Martin, by lietala na povrch nášho vesmírneho suseda od stanice Gateway, ktorú chce NASA s ďalšími štátmi postaviť na obežnej dráhe Mesiaca. Stavba má začať približne o štyri roky.

- Vesmírna loď by mala mať hmotnosť 22 ton, s palivom 64 ton. Na povrch Mesiaca by dopravila štyroch astronautov a tonu nákladu. Po splnení úloh na povrchu by sa celá loď vrátila späť na obežnú dráhu.

- Palivo by loď dotankovala na obežnej dráhe z doplňovaného vesmírneho tankera. V budúcnosti by sa mohlo palivo vyrábať aj priamo na Mesiaci z tamojších hornín.

- Podľa firmy to otvára veľké možnosti pre ostatné súkromné firmy, ktoré by mohli dopravovať k Mesiacu palivo aj jednotlivé časti.

- Lockheed Martin má veľmi bohaté skúsenosti. Pre NASA stavia kozmickú loď Orion, ktorá má lietať s astronautmi ku Gateway a postavila tiež niekoľko sónd, ktoré pristáli na Marse.

Vedci NASA našli obývateľnú planétu, ktorá je ako naša Zem

Vedci NASA objavili planétu, ktorá je veľmi podobná našej. Je dvakrát tak veľká a je vzdialená 226 svetelných rokov.

Zdroj: CNC