Značka amerického výrobcu motocyklov Harley-Davidson je takpovediac synonymom burácania silných motorov. Preto expozícia tejto firmy na veľtrhu CES možno prekvapila - predstavila tu svoj nový elektrický motocykel.

Novinka nesie meno LiveWire a prvýkrát bola predstavená v roku 2014 - vtedy ale išlo skôr o bláznivý koncept než skutočný motocykel. Tento rok už je prezentovaná skutočná motorka, ktorá sa bude vyrábať aj predávať.

Harley "našliapaný" technikou

Fakt, že motor nespaľuje benzín, ale nie je jediným rozdielom oproti klasickým jednostopým strojom. Podstatne zjednodušene povedané je aj ovládaní, ktoré po majiteľovi nevyžaduje manipuláciu so spojkou ani radenie - vystačí si s plynom a brzdou. Nechýba systém proti zablokovaniu kolies pri brzdení či kontrola trakcie.

Pozrite si galériu

Z hľadiska vzhľadu novinka zaujme kombináciou klasických a moderných prvkov - súčasťou výbavy je napríklad dotyková obrazovka. Ani technické parametre nevyzerajú zle: z "nuly na sto" Harley-Davidson LiveWire zrýchli za necelých 3,5 sekundy. Deklarovaný dojazd na jedno nabitie v mestskej prevádzke je 110 míľ, teda asi 177 kilometrov.

Nebude lacný

Súčasťou výbavy je tiež služba HD Connect, cez ktorú je motocykel pripojený k internetu. Pomocou mobilnej aplikácie je možné napríklad vzdialene kontrolovať stav stroja, obdržať upozornenie na nutnosť údržby či návštevy servisu a k dispozícii budú aj ďalšie funkcie. Pokiaľ niekto motorku odcudzí, môžete v aplikácii sledovať jej polohou pomocou GPS.

Elektrická motorka je už k dispozícii na predobjednávku. Jej cena v základnej verzii začína na 29 799 dolároch. Predaje a dodávky sa začnú v auguste tohto roku.

Zdroj: CNC