Inteligentné hodinky dnes už okrem vášho pulzu merajú aj teplotu pokožky. Tie od Apple vám dokonca urobia aj EKG. Jedna vec ale z repertoáru nositeľných technologických zázrakov chýba: hodinky, ktoré by spoľahlivo odmerali váš krvný tlak.

Spoločnosť Omron, ktorá špecializujúca sa na výrobu prístrojov na meranie krvného tlaku, sa už niekoľko rokov snaží preraziť na trh s podobnými inteligentnými hodinkami.

Project Zero spustili pred dvomi rokmi a FDA (Úrad pre kontrolu potravín a liečiv v Spojených štátoch) mu konečne udelil povolenie

preto sme na vlaňajšej Výstave spotrebnej elektroniky (CES) mohli vidieť prototyp hodiniek HeartGuide, ktoré merajú krvný tlak.

Mali by sme o nich vedieť, že s ich vývojom sa výrobcovia zaoberali podstatne viacej, než sa zo začiatku domnievali. Museli počítať s mnohými faktormi - od stavby kostí až po žilový systém pri zápästí. Hodinky vyzerajú ako bežné modely a elektronika zodpovedná za meranie krvného tlaku je veľkosti pšeničného zrna, takže sa dajú pohodlne nosiť cez deň aj v noci.

Na jedno nabitie dokážu odmerať krvný tlak až 50-krát a ich cena sa bude pohybovať okolo 450 eur. Dostupné budú už tento mesiac.

5 inteligentných hodiniek, s ktorými nemusíte mať osobného trénera

Dnes už neočakávame len hodinky, ktoré nám ukážu presný čas, ale chceme, aby riadili celý náš život. A presne to tie najlepšie high-tech inteligentné hodinky aj robia. Sú presné na sekundu, sledujú naše každodenné rutiny, aktualizujú naše e-maily a textové správy, a dokonca za nás platia v obchode bez toho, aby sme museli hľadať našu platobnú kartu.