Obrovské pilotované roboty sú bežnou súčasťou vedecko-fantastických príbehov. Svoje drápy už ale zasekávajú aj do reality.

​Ruský výrobca armádnej techniky Kalašnikov uviedol na odbornej zbrojárskej výstave svoju predstavu o budúcnosti vojny: Igorka. Aj keď znie zdrobnenina roztomilo, Igorko nie je žiadny drobček. Na výšku meria štyri metre a váži 4,5 tony. Kabína na jeho hrudi pojme niekoľko vojakov, ktorí ovládajú jednotlivé systémy. Od vojnovej vravy okolo ich pritom chráni bezpečnostné nepriestrelné sklo.

Zdroj: Twitter

Robot Igorko v akcii

Predstavte si to: robot Igorko dupe skrz rozbombardované mesto ako Terminátor, jeho inteligentné senzory mapujú okolitú situáciu a napovedajú pilotom, kam zamerať pozornosť. Kovovými pazúrmi na hydraulických končatinách odkladá z cesty železobetónové trosky a vraky áut. Funguje ako silný robotník, ale v prípade nutnosti je na ramená možné primontovať aj zbrane a Igorka vyslať priamo do stredu vojnového diania.

Dvojnohé tanky

Igorko vyzerá ako zhmotnený sen priaznivcov futuristickej armádnej techniky. Možno k nim patríte a hrali ste sa na počítačoch videohry Mechwarrior alebo BattleTech, v ktorých proti sebe stoja ohromní mechovia. Alebo ste obdivovali ED209 vo filme RoboCop či AT ST v Star Wars. Problém je, že všetci títo mechovia sú buď fiktívni, alebo nepraktickí. A úplne rovnaké to môže byť aj s Igorkom. Pozrime sa, prečo.

​Tank verzus mech

Vojnové stroje pre pozemný boj musia byť predovšetkým praktické, stabilné a ťažko zničiteľné nepriateľskými strelami. Presne kvôli tomu majú armády všetkých krajín rady tanky. Obrnený kolos na dvoch pásoch je extrémne stabilný a obrátiť ho hore nohami dá poriadnu prácu. Oproti tomu dvojnohý robot je v pohybe vratký a pri došľape na nerovnosti musí stabilitu kompenzovať skrz najrôznejšie obvody. Už samotné schody predstavujú pre konštrukcie typu Igorko veľký háčik, zatiaľ čo tank ich vyjde celkom jednoducho.

Zdroj: Twitter

​Boj sa ho!

Aj pre nepraktickú dvojnohú konštrukciu sa ale v rámci ozbrojených síl nájde mnoho iných využití. Armády si uvedomujú, že pre víťazstvá v boji alebo potlačenie narastajúcich nepokojov je dôležité vytvoriť v protivníkoch strach a rešpekt a podkopať tak ich bojachtivosť. História je takýchto prípadov plná, od obrích vojnových slonov až po nafukovacie tanky. Mechy tak môžu slúžiť práve na zastrašovanie svojou prítomnosťou - napríklad v uliciach počas demonštrácií, ktoré prerastajú v násilie.

Skladníci

Ďalšie využitie mechov môže byť napríklad v rýchlom vystavaní obranných pozícií alebo v prostom prenášaní materiálov v skladoch. práve v civilnom sektore by mohli dvojnohé stroje nájsť viac príležitostí než v armádach. Ich sila a pohyblivosť by mohla nahradiť napríklad vysokozdvižné vozíky alebo ramená na stavbách. Či to bude osud aj Igorka, to sa dozvieme o niekoľko rokov. Podľa dostupných informácií plánuje zbrojovka Kalašnikov ukázať jeho novú verziu v roku 2020.

Zdroj: CNC