Páčilo by sa vám, keby vaše izbové rastliny boli trochu ... mobilnejšie? Potom vás iste zaujme Elowan - robot, ktorého vo štvrtok predstavili výskumníci z MIT.

Elowan disponuje kruhovou plošinou, na ktorú možno umiestniť kvetináč. Vďaka systému elektród a podvozku s kolesami dokáže odhaľovať zdroje svetla a následne k nim vyraziť. Najzaujímavejšie ale je, že pritom využíva elektrochemické signály rastliny.

Je všeobecne známe, že rastliny sú citlivé na prostredie. Dokážu zaznamenávať napríklad zmeny teploty, osvetlenie či gravitáciu. A tieto zmeny ich podnecujú k vysielaniu elektrochemických signálov medzi ich tkanivami a orgánmi.

Ako ukazuje uvedené video, elektródy Elowanu sú pripojené ku stonke a listom a môžu tak inkriminované signály (konkrétne tie, ktoré súvisia s vnímaním svetla) detekovať.

Podľa duchovného otca tohto zariadenia, Sareena Harpreeta, trávime veľa času premýšľaním o tom, ako pomocou moderných technológií rozšíriť schopnosti našich tiel - ale nikde nie je napísané, že ľudia v budúcnosti musia byť jedinými kyberneticky vylepšenými organizmami na Zemi.

"Zrýchlenie technologického vývoja sa musí posunúť od humanocentrického pohľadu k holistickému naturocentrickému pohľadu. Vytvoril som Elowan ako pokus vyprovokovať premýšľanie o tom, čo by znamenalo vylepšenie rastlín," uviedol Harpreet na svojom webe.

Zdroj: CNC