Zbrojovka Heckler & Koch svojho času vyrobila kufríkový samopal. Ide o unikátnu zbraň so zásobníkom na 30 nábojov. Tento "kufrík" páli rýchlosťou 900 striel za minútu.

Keď sa v 70. rokoch na Západe rozpútala vlna únosov politikov a ďalších významných osôb, tak sa na to vlády ohrozených krajín rozhodli zareagovať. Proti gangsterským teroristickým skupinám, ako bola nemecká Frakcia Červenej armády, baskitská ETA alebo grécka Revolučná organizácia 17. novembra angažovali bodyguardov.

Títo osobní strážcovia potrebovali zbrane. Lenže tiež museli zostať čo najviac diskrétni, aby neznervózňovali médiá, verejnosť či priamo strážených ľudí. Preto sa vtedy nemecká zbrojovka Heckler & Koch rozhodla vyrobiť kufríkový samopal.

V tom čase už Heckler & Koch vyrábali útočnú pušku G3 pre západonemeckú armádu. Spolu s ňou tiež vyrábali jej menšiu verziu, samopal Maschinenpistole 5 (MP5), čo je vlastne útočná puška G3 zmenšená do dimenzií 9-milimetrovej pištole. Samopal MP5 slávil úspech a stal sa súčasťou výzbroje elitných jednotiek, ako sú americkí Navy Seals či britskí SAS.

Rýchlopalný diplomatický kufrík

Pre vývoj kufríkového samopalu v Heckler & Koch použili najmenšiu verziu samopalu MP5, čiže MP5k. Nakoniec vznikla zbraň so zásobníkom na 30 nábojov.

Navonok vyzerá kufríkový samopal ako obyčajný diplomatický kufrík. Stačí ale stlačiť spúšť a tento kufrík páli rýchlosťou 900 guliek za minútu. Pre strážcov vysoko postavených osôb je niečo takéto ideálne.

Podivuhodná zbraň má, samozrejme, aj nevýhody. Asi najväčšou z nich je, že s kufríkom je pomerne zložité zamieri. Používať takúto zbraň tým pádom vyžaduje špeciálny výcvik a značné skúsenosti.

Ďalším veľkým problémom je nabíjanie. Keď kufríkovému samopalu dôjde zásobník, tak to nie je ako v akčnom filme, kedy hrdina vymení zásobník jediným pohybom v zlomku sekundy. V prípade kufríkového samopalu je nutné položiť kufrík, otvoriť ho, vymeniť zásobníky a zase kufrík zavrieť a zdvihnúť. Keď bránite hlavu štátu alebo niekoho podobného, tak na takéto extra cviky obvykle nie je veľa času.

Kufríkový samopal od Heckler & Koch sa predával po celom svete. Asi najväčšiu pozornosť médií si získal v roku 2003, keď jednu z týchto zbraní skonfiškovali americkí vojaci v Iraku, v blízkosti Republikánskeho paláca v Bagdade.

Zdroj: CNC