Americký miliardár a spoluzakladateľ softvérového gigantu Microsoft Bill Gates v Pekingu predstavil futuristickú toaletu, ktorá nepotrebuje vodu ani kanalizáciu a pomocou chemikálii mení ľudské exkrementy na hnojivo.

"Technológie, ktoré tu vidíte, predstavujú najvýznamnejší pokrok v hygiene za takmer 200 rokov," uviedol Bill Gates v prejave na pekingskom veľtrhu Reinvented Toilet Expo, kde podľa agentúry AP vystavujú nové technológie v oblasti toaliet viac než dve desiatky podnikov a akademických inštitúcií.

Záchod, ktorý bývalý generálny riaditeľ Microsoftu predstavil, je duchovným dieťaťom výskumných projektov financovaných nadáciou manželov Gatesových. Nadácia na výskum bezpečných hygienických technológií od roku 2011 vynaložila vyše 200 miliónov dolárov.

Zdroj: Business Insider UK

​​​Zlé hygienické podmienky podľa nadácie vedú každoročne k asi pol miliónu úmrtí detí vo veku do piatich rokov a stoja svet vyše 200 miliárd dolárov ročne na nákladoch na zdravotnú starostlivosť a príjmoch.

Nadácia Billa a Melindy Gatesových je najbohatšou charitatívnou organizáciou na svete. Na konci minulého roka mala k dispozícií 51 miliárd dolárov.

Kráľovské posedenie: Najdrahšia toaleta sveta Louis Vuitton za stotisíc dolárov

Nie veľmi rozumieme tomu, aký význam mala výroba tohto luxusného záchoda, každopádne je tu a je vyrobený z luxusnej batožiny a zlata.

Zdroj: ČTK