Nemecká spoločnosť Volocopter začne testy svojich autonómnych lietajúcich taxíkov. Na prepravu pasažierov chce používať krížencov vrtuľníka a drónu. Stroj je tak tichý, že ho v ruchu mesta nie je počuť.

​Nemecká firma Volocopter oznámila, že chce v druhej polovici roku 2019 začať v Singapure testy svojich autonómnych lietajúcich taxíkov. Teraz v spolupráci s miestnym úradom civilného letectva pracuje na stanovení plánu testov, ktoré by mali zahŕňať verejné ukážkové lety.

Na prepravu pasažierov chce Volocopter používať stroje eVTOL s vertikálnym vzletom a pristátím. Na prvý pohľad vyzerajú ako kríženec vrtuľníka s drónu, pričom prevádzku zaisťuje 18 vrtulí poháňaných motormi. Stroj zvládne prepravovať maximálne dvoch cestujúcich na vzdialenosť asi 30 kilometrov.

Nesporným kladom Volocopterov sú nulové emisie, pretože pohon zaisťuje elektrická energia. Stroj je navrhnutý špeciálne pre misie v centre mesta. Sľubuje extrémne stabilný let, schopnosť manévrovať okolo mrakodrapov a ponúkne cestujúcim komfort a pohodlie. Je tak tichý, že ho pri letovej výške 100 metrov cez hluk mesta nepočuť.

Letecké taxíky na dosah

"Pripravujeme sa na začiatok realizácie prvých pevných trás v mestách," uviedol generálny riaditeľ spoločnosti Volocopter Florian Reuters. "Singapur je logickým partnerom: toto mesto je skutočným priekopníkom v oblasti technológií a rozvoja. Sme si istí, že je to ďalší zaujímavý krok k tomu, aby sa letecké taxi služby stali realitou."

Série testov sú podporované singapurským ministerstvom dopravy, úradom civilného letectva a Výborom pre hospodársky rozvoj. Spoločnou úlohou je teraz zaistiť splnenie nevyhnutných požiadaviek pred začatím letových skúšok.

Volocopter už testuje lietajúce taxi v Nemecku, kde od roku 2016 na základe predbežného povolenia prevádzkuje verejné lety. V súčasnosti spolupracuje s Európskym úradom pre bezpečnosť letectva na získanie plnej komerčnej licencie. V minulom roku tiež dokončil samostatný let v Dubaji. Pokiaľ testy v Singapure prebehnú dobre a technologický vývoj bude postupovať podľa plánu, mohli by sme sa lietajúcimi taxíkmi voziť už o päť rokov.

Volocopter nie je jediná spoločnosť, ktorá pracuje na autonómnych lietajúcich taxíkoch. Napríklad Uber chce nasadiť podobné stroje v nasledujúcich rokoch. Americký Kitty Hawk, ktorý je podporovaný spoluzakladateľom Googlu Larrym Pagom, odhalili svoj prostriedok mestskej leteckej mobility Cora na začiatku tohto roka.

Takto vyzerá lietajúci taxík z dielne Rolls-Royce

Tak s týmto sme nerátali.

Zdroj: CNC