NASA plánuje výhľadovo poslať na Venušu pilotované misie. Astronauti by spomínanú planétu mohli skúmať z obytných vzducholodí. Podľa odborníkov už všetkými potrebnými technológiami disponujeme.

​Príbehy sci-fi v prvej polovici 20. storočia opisovali Venušu ako fantastický, ale zároveň prívetivý svet, kde panuje príjemná teplota, s rozľahlými lesmi a bažinami, a niekedy dokonca aj s dinosaurami.

Mnoho ľudí vtedy snívalo, že sa raz na Venušu pozrie a prejde sa jej podivuhodnou prírodou. Venuša je v mnohých ohľadoch dvojčaťom Zeme, tak podobné predstavy nepôsobili až tak zvláštne.

Dnes ale považujeme Venušu za absolútne pekelný svet, ktorý sa nepodobá tropickému raju, ale k rozpálenej rúre. Pokiaľ ide o vesmírnu turistiku, tak Venuša rozhodne nie je na zozname žiadnych destinácií. Je to vyhňa s žieravou atmosférou, ktorej povrch navyše drví veľký tlak.

Napriek tomu všetkému ale NASA predsa len plánuje výhľadovo poslať na Venušu pilotované misie.

Na povrch nie, ale...

Ako by bolo niečo také vôbec možné? Na povrchu Venuše panuje teplota okolo 460 stupňov Celzia, čo je viac než na Merkúri, ktorý je zo všetkých planét najbližšie k Slnku. Takáto teplota je vyššia než bod topenia mnohých kovov, ktoré možno na Venuši "snežia" v podobe rozpálených vločiek. Okrem šialenej teploty, tlaku a žeravých hornín nie je na povrchu Venuše nič. Je to pustina.

NASA ale nechce posielať ľudí na povrch Venuše, aj tak by to nemalo zmysel. Uvažujú o atmosfére, kde v určitých výškach nad povrchom planéty panujú prekvapivo prívetivé podmienky. Vo výškach okolo 50 až 60 kilometrov sú teploty a tlaky, aké poznáme z dolných vrstiev atmosféry Zeme.

Vzducholoď pre pilotovanú misiu v atmosfére Venuše. Vzducholoď pre pilotovanú misiu v atmosfére Venuše. Zdroj: NASA

​​Nad kyselinovými mrakmi Venuše by mohli plávať špeciálne vzducholode, v ktorých by astronauti mohli dlhodobo skúmať naše pekelné planetárne dvojča. Dokonca by to zvládli bez skafandrov pre vesmírny priestor, len v ľahkých oblekoch a s dýchacími prístrojmi.

Venuša je síce bližšie k Slnku než Zem a je vystavená intenzívnejším slnečným lúčom, hustá atmosféra Venuše by ale ľudské tímy ochránila pred nebezpečnými zložkami žiarenia. Blízkosť Slnka by naopak bolo možné využiť na účinnejšiu výrobu solárnej energie.

Vzducholode astronautov by mohli byť plnené dýchateľnou zmesou plynov, ktorá by slúžila ako zásobáreň pre astronautov. Podľa odborníkov už teraz v podstate máme všetky potrebné technológie k dispozícií, zostáva len vyvinúť potrebné zariadenia, vycvičiť posádky a NASA môže byraziť dobývať Venušu.

Toto raz zažiť: Nová vzducholoď Airlander 10 so sklenenou podlahou

Airlander 10 ponúkne plavby vzduchom v interiéri s presklenenou podlahou. Luxusná vzducholoď bola pôvodne vyvíjaná pre vojenské účely. Počíta sa s trojdňovými "kochacími" výletmi za poznaním.

Zdroj: CNC