Predpovedať priebeh technologického pokroku je veľmi ťažké. Obavy z toho, že sa ľudia stanú zbytočnými, sa síce počas priemyselnej revolúcie nepotvrdili, neznamená to ale, že aj v budúcnosti budeme mať také šťastie.

Aktuálny rýchly vývoj vzbudzuje obavy, že stroje budú čoskoro schopné prekonať ľudí pri akejkoľvek úlohe. Už dnes sú ohrozené povolania, ktoré zamestnávajú veľké množstvo ľudí, ako napríklad diaľková preprava tovaru. Pracovníci, ktorých nahradili stroje, si možno nájdu nové, ešte cennejšie spôsoby uplatnenia, tak ako pred sto rokmi, keď priemyselné technológie postupne vytlačili remeselníkov, ale možno nie.  

Navyše, ľudia už nie sú dominantným druhom na Zemi. Podľa údajov z digitálnej analýzy spoločnosti GSMA Intelligence počet mobilných elektronických zariadení v roku 2014 prekročil počet ľudí. Ak zahrnieme počítače, ktoré nie sú mobilné, počet zariadení pripojených na internet dosiahne do roku 2020 34 miliárd.

Zdroj: Shutterstock

​Vek singularity

Podľa futuristu a vynálezcu Raya Kurzweila potrvá iba 12 rokov, kým počítače dosiahnu úroveň ľudskej inteligencie. Tento pojem, známy ako technologická singularita, sa vo futurológii, kybernetike, modernej mytológii a vedecko-fantastickej literatúre používa na označenie hypotetického stavu, keď sa, obvykle pomocou umelej inteligencie alebo pomocou prepojenia ľudského mozgu s počítačom, vytvoria entity s inteligenciou prevyšujúcou ľudskú, ktoré rapídne urýchlia technologický pokrok ďaleko za schopnosť ľudí zmysluplne sa na ňom zúčastňovať. Kurzweil tvrdí, že sa tak stane už v roku 2029. Tento časový rámec predpokladá nástup singularity oveľa skôr, ako ho očakával napríklad britský teoretický fyzik Stephen Hawking, ktorý sa nazdával, že nastane v roku 2045.

V súčasnosti musia počítače prejsť niečím ako Turingovým testom (vyvinutý známym britským informatikom Alanom Turingom), aby sa zistilo, či sa stroj dokáže správať spôsobom ekvivalentným človeku alebo nerozoznateľným od človeka.

Zdroj: Shutterstock

​Napriek tomu, že mnohí osvietenci vrátane Stephena Hawkinga, generálneho riaditeľa spoločností Tesla a SpaceX Elona Muska a dokonca zakladateľa spoločnosti Microsoft Billa Gatesa, varovali pred vekom strojového učenia a umelej inteligencie, Kurzweil sa ho neobáva.

V súvislosti s otázkou o možnej existencii jednej umelej inteligencie, ktorá potenciálne zotročí ľudstvo, vyhlásil, že je to nereálne. „Na svete nie je len jedna alebo dve umelé inteligencie (AI – Artificial Intelligence). Už dnes ich máme miliardy,“ uviedol.Podľa Muska sa ľudia budú musieť priblížiť počítačom alebo riskovať, že sa stanú irelevantnými. „Umelá inteligencia nás robí múdrejšími,“ tvrdí Kurzweil.

„Možno ešte nie je súčasťou nášho tela, ale okolo roku 2030 budeme pripájať svoj neokortex, časť mozgu, ktorou myslíme, ku cloudu.“ 

Humanoidný robot Atlas od Boston Dynamics už zvláda parkour: Len tak pred ním neutečiete

Spoločnosť Boston Dynamics patriaca pod SoftBank, sa zaoberá vývojom pokročilých robotov a má aj vlastného humanoidného robota - Atlas, ktorý konštrukciou vychádza z ľudského tela. Má nohy, ruky, "hlavu" a pohybuje sa vzpriamene ako človek. V minulosti sme okrem klasického behu mohli vidieť aj pokrok v podobe skákanie salta.

Zdroj: GSMA