Polojasno
14°
Bratislava
Jela
19.4.2024
Humanoidný robot Atlas od Boston Dynamics už zvláda parkour: Len tak pred ním neutečiete
Zdielať na
Video

Humanoidný robot Atlas od Boston Dynamics už zvláda parkour: Len tak pred ním neutečiete

Zdroj: Shutterstock

Spoločnosť Boston Dynamics patriaca pod SoftBank, sa zaoberá vývojom pokročilých robotov a má aj vlastného humanoidného robota - Atlas, ktorý konštrukciou vychádza z ľudského tela. Má nohy, ruky, "hlavu" a pohybuje sa vzpriamene ako človek. V minulosti sme okrem klasického behu mohli vidieť aj pokrok v podobe skákanie salta. Teraz vie Atlas ďalšiu zručnosť.

​Tvorcovia sa totiž zamerali na "flow" a prekonávanie viacerých prekážok s rozdielnou výškou a umiestnením. Ovládací softvér tak musí v reálnom čase podľa senzorov a kamier (vrátane LIDAR) koordinovať všetky časti tela robota (celkom 28 kĺbov) tak, aby nedošlo k zastaveniu a zároveň sa počítalo so zrýchlením a hmotnosťou bez narušenia tempa.

Tvorcovia sa totiž zamerali na "flow" a prekonávanie viacerých prekážok s rozdielnou výškou a umiestnením. Ovládací softvér tak musí v reálnom čase podľa senzorov a kamier (vrátane LIDAR) koordinovať všetky časti tela robota (celkom 28 kĺbov) tak, aby nedošlo k zastaveniu a zároveň sa počítalo so zrýchlením a hmotnosťou bez narušenia tempa.