Predstava autonómnych lietajúcich áut stále pôsobí ako futuristická vízia, ktorá patrí skôr na strieborné plátno než do reálneho života. Riaditeľ spoločnosti Boeing Dennis Muilenburg ale na konferencii GeekWire Summit uviedol, že tento typ dopravného prostriedku doslova klope na dvere.

​Boeing sa touto koncepciou intenzívne zaoberá a podľa Muilenburga by sme sa prvých samoriadiacich vozidiel, brázdiacich nebe, mali dočkať v priebehu nasledujúcich piatich rokov. Firma už pracuje na výrobe testovacích prototypov a jej šéf očakáva, že prvé skúšobné lety začnú počas nasledujúceho roka.

Lietajúce autá bude riadiť umelá inteligencia

"Predstavte si mesto budúcnosti, ktoré má trojrozmerné diaľnice, s lietajúcimi taxíkmi, lietajúcimi autami," povedal Muilenburg. "Tá budúcnosť nie je tak ďaleko. V skutočnosti dnes staviame prototypové vozidlá. Tiež investujeme do ekosystému, ktorý umožní, aby fungoval bezpečne a spoľahlivo, ako je to nutné."

Realizácia vízie autonómnych vozidiel (Muilenburg používa výslovne termín "cars" - autá) prepravujúcich pasažierov v rušných mestských oblastiach, ale bude najskôr trvať dlhšie než spomínaných päť rokov. V tomto horizonte môžeme vyzerať vozidlá s jednoduchšími funkciami - napríklad na prepravu nákladov.

Ekosystém, ktorý bude spravovať novú metódu cestovania, zahŕňa vylepšené riadenie letovej prevádzky. Začiatkom tohto roka sa Boeing spojil s austinskou spoločnosťou SparkCognition. Cieľom spolupráce má byť vyvinutie technológie umelej inteligencie na sledovanie a riadenie lietajúcich automobilov v dopravných koridoroch.

Zdroj: AirQuadOne

​​Boeing sa chystá vzlietnuť

Na praktické testovanie lietajúcich áut bude Boeing potrebovať vyhradený vzdušný priestor a schválenie od Federálnej leteckej správy. Zatiaľ nie je známe, kde majú skúšky prebiehať.

V septembri výrobca oznámil, že vývoj autonómnych leteckých vozidiel bude úlohou nového výskumného centra, ktoré bude otvorené v Cambridgi. V ňom budú zamestnaní inžinieri z dcérskej spoločnosti Aurora Flight Sciences a ďalších tímov Boeingu.

Nech to už bude trvať tri, päť, desať rokov alebo viac, než sa autonómne lietajúce vozidlá vydajú nad ulice miest a diaľnice, je zrejmé, že Boeing (a mnoho ďalších leteckých spoločností) venuje tomuto konceptu značnú pozornosť. "Pracujeme na tom; je to transformácia, ktorá nastane rýchlejšie, než by sa pred niekoľkými rokmi mohlo zdať, a my sme na poprednom mieste," uviedol Muilenburg.

Japonsko premýšľa nad budúcnosťou: Vytvorí prvé dopravné predpisy pre aeromobily

Japonská vláda chce do roku 2020 vytvoriť prvé dopravné predpisy pre lietajúce autá. Zaoberať sa nimi má zvláštna rada, v ktorej budú technologickí vývojári a ministerskí úradníci. Krajina chce mať lietajúce autá v prevádzke do roku 2023.

Zdroj: CNC