Chcete chovať akvarijné rybičky, ale nemáte čas sa o ne starať? Chytré akvárium je samo nakŕmi a postará sa o ich komfort. Projekt Bluenero zatiaľ zbiera financie na Indiegogo.

Súčasťou našich domovov sa pomaly ale nutne stávajú chytré žiarovky, zásuvky, televízie alebo vysávače. Ale už ste počuli o chytrom akváriu? S týmto konceptom prichádza malá arménska firma Bluenero, ktorá sa snaží získať prostriedky na rozjazd výroby kampaní na crowdfundingovom servere Indiegogo.

Cieľom kampane bolo získať čiastku 25 tisíc dolárov, ale už dvadsať dní pred uzávierkou sa podarilo vybrať bezmála o polovicu viac peňazí. Ukazuje sa, že projekt chytrého akvária prispievateľov zaujal.

Akvárium má byť k dispozícii v troch veľkostiach: s objemom 60, 100 a 135 litrov. Nakoniec pribudla ešte menšia tridsaťlitrová verzia, ktorá bude vhodná napríklad ako dekorácia do kancelárie.

Akvárium plné funkcií

Nápad na chytré akvárium sa zrodil v hlave generálneho riaditeľa a zakladateľa Vahe Tumanyana v okamihu, kedy si do kancelárie doniesol akvarijnú rybku klauna očkatého. Uvedomil si, koľko času a energie musí venovať kŕmeniu, čisteniu a riešeniu ďalších problémov.

Prvou "chytrou" funkciou tak je automatické kŕmenie rybičiek. Do zásobníka sa dá uložiť suché krmivo až na jeden týždeň, podávač potom ryby kŕmi podľa plánu, ktorý sa nastavuje v mobilnej aplikácii. Akvárium s telefónom môže komunikovať cez wifi alebo bluetooth.

Z ďalších praktických "vychytávok" spomenieme napríklad udržiavanie správnej teploty alebo možnosť nastaviť farbu LED osvetlenia. Akvárium pomocou čidiel sleduje kvalitu vody - jej pH, teplotu a hladinu. O čistotu sa stará sedemstupňová filtračná jednotka s veľmi nízkou hladinou hluku.

Pokiaľ chcete vedieť, ako sa vašim rybičkám darí, potom určite oceníte integrovanú HD kameru. Priamo z aplikácie sa môžete kedykoľvek pozrieť, čo sa deje v akváriu, takmer z akéhokoľvek miesta na svete, kde je k dispozícii internetové pripojenie.

Pozrite si galériu

​Chytré funkcie v kocke

Predstavíme si teraz hlavné funkcie, ktorými akvárium Bluenero oplýva:

  • automatické kŕmenie rybičiek zo zásobníka na základe harmonogramu nastaveného v aplikácii
  • automatický filtračný systém udržiava v nádrži čistú vodu
  • vďaka integrovanej kamere môžete sledovať rybičky v čase svojej neprítomnosti
  • osvetlenie pomocou LED, ktorého farbu je možné meniť z aplikácie
  • tiché technológie dramaticky znižujú hladinu hluku v porovnaní s bežnou akvarijnou technikou
  • akvárium je navrhnuté tak, aby vyhovovalo ako potrebám sladkovodných, tak aj morských rýb
  • mobilná aplikácia vám poskytne plnú kontrolu nad akváriom z akéhokoľvek miesta na svete

Kedy, kde a za koľko?

Realizácia myšlienky vznikla asi pred rokom, kedy malý, ale odhodlaný tím chovateľov rybičiek, akvaristov a inžinierov poskytoval návrhy pre ďalší vývoj. Bluenero plánuje začať s dodávkami zákazníkom v spetembri 2019, ale ako to u podobných projektov býva, konečný termín sa ešte môže zmeniť.

Ceny sú v rámci kampane, vzhľadom na množstvo hardvéru pripojeného k akváriu, celkom rozumné:

  • Bluenero Mini (30 litrov) stojí 199 dolárov
  • Bluenero Premium (60 litrov) začína na 399 dolároch
  • Bluenero XL Premium (100 litrov) stojí 599 dolárov
  • Bluenero XXL Premium (135 litrov) vás vyjde na 749 dolárov

Najnovší zázrak technológie: Samostatne chodiaca kvetina

Má obrovské pavúčie nohy, aby dokázala ísť za slnečnými lúčmi. Ak má svetla dosť, sama sa stiahne do tieňa.

Zdroj: Bluenero