Najvyššia dosiahnutá rýchlosť pri jazde na bicykli je po novom 296 kilometrov za hodinu. Rekord prekvapí o to viac, že je dosiahnutý na rovine a že sa oň postarala 45-ročná žena, konkrétne Denise Mueller-Korenek.

​Samozrejme to nešlo len tak. Ide o rekord s využitím vozidla pre rozrážanie vzduchu. Rekord sa uskutočnil na soľných pláňach, kde sa práve také autá či motocykle preháňajú v rýchlostných pretekoch.

Bicykel rýchlosti na mieru

Pochopiteľne to ale chcelo aj špeciálny bicykel. To má úplne unikátny rám s extrémne sklonenou prednou vidlicou a predĺženým rozvojom pre zaistenie stability. Kolesá sú prekvapivo malé, pretože neexistuje žiadny cysklistický plášť štandardných rozmerov, ktorý by sa pri takejto rýchlosti neroztrhal. Použili sa preto len 17" disky a rýchlostné motocyklové pneumatiky.

​​Predná vidlica je odpružená, a to upravená zjazdová s úchytom pod i nad hlavovou trúbkou, aby bola ziastená maximálna robustnosť a pevnosť. Odpruženie je nutné, soľné pláne totiž nie sú zďaleka hladké. Odpružené je tiež sedadlo, zadná stavba ale už nie.

Aby bolo možné na rekordnú rýchlosť dosiahnuť, musí byť bicykel patrične sprevodovaný. Rekordný stroj má vpredu prevodovku s 62 zubmi a vzadu ozubené koleso s 12 zubami. A to celé krát dva, pretože táto zostava je na zadnej stavbe zdvojená.

Rozbehnúť sa s tak ťažkým prevodom z pokoja je prakticky nemožné, pravidlá ale umožňujú do 145 kilometrov za hodinu bicykel roztlačiť. Rekordmanku k tomuto roztlačil dragster, ktorý zároveň rozrážal vzduch. Pri vyšších rýchlostiach by ale mohlo za hranou rozrážajúce vozidla dôjsť k saciemu efektu a cyklistka by to mala bez práce, preto sa musela riešiť aj aerodynamika konštrukcie tak, aby výkon nijako neovplyvnila.

Zdroj: Facebook

​​Že to v závetrí bude jedna báseň? Ale kde! Bývalá americká šampiónka v cyklistike sa tomuto športu venuje aj naďalej a baví ju práve pokorovanie rekordov. Tvrdo preto trénuje a zo svojich nôh dokázala za jednu minútu vydávať výkon približne 700 W. Vďaka tomu zrýchlila z rozjazdených 145 kilometrov za hodinu na výsledných 296 kilometrov za hodinu.

Svetový rekord doteraz držal Holanďan Fred Rompelberg, ktorý dosiahol na soľných pláňach v Bonneville rýchlosť 268,8 kiloemtra za hodinu.

Jaguar vytvoril nový svetový rekord v rýchlosti elektrických plavidiel

Takmer desať rokov sa držal svetový rýchlostný rekord plavidiel s elektrickým pohonom, ktorý teraz prekonal tím podporovaný značkou Jaguar.

Zdroj: CNC