SpaceX chce najskôr v roku 2023 vyslať ľudí na oblet Mesiaca. Hlavným pasažierom bude japonský podnikateľ Jusaku Maezawa, ktorý vezme na cestu až osem umelcov. Päťdňová cesta prebehne v pripravovanej lodi BFS.

Elon Musk chce poslať vesmírnych turistov na oblet Mesiaca. Na tlačovej konferencii v sídle SpaceX v kalifornskom Hawthorne predstavil toho hlavného.

Štyridsaťdvaročný japonský podnikateľ Jusaku Maezawa založil v roku 1998 módnu maloobchodnú internetovú stránku Zozotown. Jeho majetok sa odhaduje na 2,9 miliardy dolárov.

Maezawa je známy tiež ako hudobník a zberateľ umenia. Oblet Mesiaca je, samozrejme, fascinujúci a inšpirujúci zážitok, Maezawa preto nechce letieť sám. Na cestu vesmírom s názvom "Dear Moon" plánuje pozvať šesť až osem umelcov z celého sveta.

Náklady na misiu sa odhadujú na 5 miliárd dolárov. Maezawa, samozrejme, zaplatí len časť z nich. Zvyšok bude financovať priamo SpaceX a to okrem iného z pripravovanej konštelácie Starlink. Sústava družíc má poskytovať internetové pripojenie po celom svete.

Zdroj: Elon Musk, Space X

​Najskôr v roku 2023

Maezawu vynesie na oblet Mesiaca pripravovaná raketa BFR. Celá architektúra sa skladá z troch častí: samotné opakovateľne použiteľné rakety BFR, kozmické lode (obvykle označované ako BFS) a tanker. Musk chce pomocou BFR prepravovať ľudí medzi vzdialenými miestami na Zemi, dopraviť ľudí na Mars alebo podniknúť práve oblet Mesiaca.

SpaceX predstavila redizajn celej architektúry. Celá zostava bude mať výšku 118 metrov, čo je o sedem metrov viac, než bola výška slávnej rakety Saturn V na štartovacej rampe. Samotná kozmická loď BFS bude mať výšku 55 metrov.

Prvé testy lode by podľa SpaceX mohli začať v texaskom Brownsville na začiatku budúceho roka. S prvými letmi do vesmíru sa ráta v roku 2020. Prvé orbitálne lety by mohli začať z plávajúcej plošiny.

Podľa Maezawa by let k Mesiacu mohol prebehnúť v roku 2023. Musk je v tomto napodiv opatrný. Ruku do ohňa by za tento termín nedal. Vývoj BFR, čo bude najväčšia kozmická loď všetkých čias, nebude jednoduchý.

Harmonogram letu Dear Moon

  • štart
  • odpojenie rakety: +2 minúty a 51 sekúnd po štarte
  • dosiahnutie parkovacej dráhy: +8 minút a 2 sekundy
  • vznietenie pre let k Mesiacu: +38 minút a 2 sekundy
  • najmenšia vzdialenosť od Mesiaca (za odvrátenou stranou): +2 dni, 21 hodín a 13 minút
  • východ Zeme nad povrchom Mesiaca: +2 dni, 21 hodín, 13 minút
  • vstup do zemskej atmosféry: +5 dní, 22 hodín, 43 minút
  • pristátie pomocou motorov na Zemi: +5 dní, 23 hodín a 1 minúta po štarte
Zdroj: CNC