Automobilka Mercedes-Benz predstavila svoj prvý elektromobil. Volá sa EQC, ide o elektrický crossover s pohonom všetkých kolies s výkonom 402 konských síl a dojazdom až 320 kilometrov.

​Predstavenie EQC spustilo zámer nemeckej automobilky investovať viac než 10 miliárd eur do výroby vozidiel poháňaných elektrickou energiou pod novou značkou EQ. Ďalšiu miliardu chce podľa generálneho riaditeľa Dietera Zetscheho investovať do globálnej výroby akumulátorov. Cieľom je do roku 2022 uviesť na trh desať variant elektromobilov.

Automobil, ktorý bol prvýkrát predstavený ako koncept pred dvoma rokmi na parížskom autosalóne, sa začne vyrábať v roku 2019. Pripojí sa tak k dlhému zoznamu luxusných elektrických vozidiel predstavených v posledných mesiacoch, ktorého cieľom je konkurovať Tesle.

Zdroj: Mercedes-Benz

​Pohon na všetky štyri kolesá

Novinka má sva asynchrónne motory, jeden na každej náprave, ktoré spolu generujú výkon 402 koní a krútivý moment 765 Mn. Z nuly na sto zrýchli vozidlo za 4,9 sekundy, o maximálnej rýchlosti ale zdroje v tejto chvíli mlčia.

Mercedes hovorí, že každý motor má svoj účel. Predný popisuje ako "optimalizovaný pre najlepšiu možnú účinnosť", zatiaľ čo zadný má "dodávať športový nádych". V tejto chvíli nie je zrejmé, či ide o rozdiely v prevodovom pomere medzi oboma motormi alebo ich odlišnú konšttrukciu.

Energiu dodáva 80-kilowatthodinový akumulátor, zaisťujúci dojazd na jedno nabitie až 320 kilometrov. Vďaka rýchlemu nabíjaniu sa dá počas 40 minút nabiť z 10 percent až na 80 percent celkovej kapacity. Z hľadiska dojazdu však Mercedes ponúka menej než napríklad Tesla Model X, ktorá na jedno nabitie zvládne prejsť až 470 kilometrov.

Pozrite si galériu

​Mercedes EQC príde na devätnásťpalcových kolesách, ponúkne chytré LED svetlomety, strešné okno, vyhrievané sedačky a nový informačný systém MBUX s trojročnou bezplatnou aktualizáciou mapových podkladov.

Trh vozidiel, poháňaných elektromotormi, postupne rastie - z nemeckých automobiliek má v úmysle naň v roku 2019 vstúpiť napríklad Porsche so svojim Taycanom. Predstaviť svoj elektromobil chce aj Audi, pričom pôjde o SUV.

Mercedes postavil repliku svojho prvého patentovaného auta

Nestáva sa často, aby vášniví zberatelia sústredili svoju pozornosť na samotnú automobilku, avšak teraz radi urobia výnimku. Na predaj je totiž prvá patentované auto Mercedesu.

Zdroj: CNC