Z off-road nákladných vozidiel už vyrobili niekoľko výstavných kusov, ale novinkou Torsus Praetorian je, že techniku určenú na zvládnutie ťažkému terénu vložili pod skutočný autobus. Dopyt po takomto vozidle by bol na celom svete.

​Na Slovensku bol dokončený jeden z prvých off-road autobusov na svete - Torsus Praetorian. Interiér autobusu pre 35 cestujúcich vyzerá ako v ktoromkoľvek inom autobuse, ale jeho vzhľad naznačuje, že je schopný prekonať aj ten najťažší terén. Projektanti Werkemotion v Bratislave navrhli 8,45 metrov dlhému autobusu vojenský dizajn, čo bol rozhodne vynikajúci krok.

Zdroj: Werkemotion

​​Praetorian využíva technológiu MAN, 6-litrový, šesťvalcový turbodiesel s výkonom 240 koní a 925 Nm, ktorý dokáže jazdiť rýchlosťou 117 km / h. Oveľa dôležitejšie sú ale výkony v teréne, pre ktorý má stabilný pohon všetkých kolies.

Pozrite si galériu

​​Zatiaľ sa vyrobili len prototypy, ale už je vysoký dopyt po takomto type vozidle, ktoré by bolo ideálne na prepravu turistov, pracovníkov a výskumníkov. Preto o neho majú záujem od Nového Zélandu, Bangladéša až po Južnú Afriku. Torsus ale plánuje na začiatku vyrábať len šesť vozidiel ročne.

V Estónsku sa môžete previesť na parádnych veteránoch autobusov Ikarus

Legendárne autobusy Ikarus nie sú známe len v našich končinách. V Estónsku existuje firma, ktorá sa špecializuje na nostalgické zájazdy. Obnovila staručké Ikarusy, z ktorých si teraz môžete pozrieť veľkolepé zábery.

Zdroj: Werkemotion