Vedci zo spoločnosti Festo zostavujú unikátne roboty inšpirované svetom zvierat. Ich zbierku teraz rozšíril netopier a pavúk, ktorý sa dokáže pohybovať rovnako ako droidy zo Star Wars.

​Nemecká spoločnosť Festo sa zaoberá automatizáciou a výrobou továrnych strojov. Okrem toho ale už dvanásť rokov experimentuje s vývojom robotických zvierat. Vyberá si vždy také, ktoré vynikajú zvláštnym typom pohybu a snaží sa ho čo najvernejšie napodobniť. Súčasné roboty sa, samozrejme, nemôžu porovnávať s prírodou. Tá totiž každý spôsob behania, skákania, lietania či plávania počas miliónov rokov doviedla k dokonalosti. Vďaka programu Bionic Learning Network sa im ale môžu aspoň priblížiť. Program teraz obohatili dve nové robotické zvieratká.

Lietajúca líška

Prvý prírastok do robotickej ZOO v laboratóriu Festo sa volá BionicFlyingFox. Je to kaloň - savec príbuzný netorpierom, ktorému sa podľa tvaru hlavy v angličtine hovorí flying fox (lietajúca líška). Vedci na ňom chceli preskúmať možnosti iného než vtáčieho letu. Kaloň z ich dielní má rozpätie krídel cez dva metre a dokáže lietať nielen bez peria, ale tiež len s pomocou vlastnej umelej inteligencie. Živý kaloň sa orientuje echolokáciou, teda podľa odrazench zvukových vĺn. Jeho proťajšok z Festo využíva podobnú metódu orientácie asistovanou modernou technológiou.

Zdroj: Facebook

​Infračervené plachtenie

Na špičkách nôh a krídel nesie robotický laoň špeciálne LED diódy, ktoré automaticky snímajú dve infračervené kamery umiestnené na zemi. Vďaka ich koordinácii robot presne vie, kde sa nachádza, a či mu v ceste nestojí nejaká prekážka. Človeka tak potrebuje len v zletu a k pristátiu. Aby mohol ovládať svoje krídla ako skutočný kaloň, museli vedci vyvinúť unikátnu látku, ktorá bude pružná, ľahká a nebude problém ju pri mávaní krídlami neustále skaldať a znovu naťahovať. Nakoniec ju zostrojili pomocou špeciálnej 3D tlačiarne na textil. Ľahkú kostru tvorí len karbónové vlákno, takže BionicFlyingFOx váži len 580 gramov.

Pavúk akrobat

Druhé nové zvieratko sa volá BionicWheelBot. Inšpirované je pavúkom maloočkom, ktorý žije na púšti v Maroku a prezývajú ho flic-flac. Vyvinul si unikátny obranný mechanizmus. Pokiaľ je v ohrození, začne na dlhých nožičkách robiť kotúle, čím bleskurýchlo unikne. Aby ho mohol robot napodobniť, využíva súhru pätnástich miniatúrnych motorov. Dlhé nohy zloží do klbka a tými kratšími sa odráža. Pokiaľ máte radi Star Wars, iste si spomeniete na bojové droidy menom Droideka, ktoré využívala Obchodná federácia. Teraz ich tu máme naživo. Našťastie bez laserových zbraní.

Neuveríte, čo dokáže tento robotický pavúk

Jasné, pavúky sú potrebné a nemali by sa kynožiť, ale naozaj ich potrebujeme ešte viac? Odpoveď spoločnosti Festo je jasná, potrebujeme. A preto sa pustila do ich výroby.

Zdroj: CNC