Lietajúce auto Terrafugia Transition bolo prvýkrát predstavené takmer pred desiatimi rokmi. Vyzeralo to, že zapadne, rovnako ako mnoho podobných projektov tej doby. Čínska firma ale teraz na svojom webe tvrdí, že je pripravená rozbehnúť sériovú výrobu a od budúceho roka začať s predajom.

Potenciálnym zákazníkom sľubuje ako odmenu za dlhoročné čakanie mnoho vylepšení z hľadiska dizajnu i funkcií. Patria k nim napríklad nový hybridný pohonný agregát s lítio-železo-fosfátovými akumulátormi, ktorý bude použitý namiesto pôvodne plánovaného spaľovacieho motora Rotax.

Výrobca zatiaľ neuviedol, či a ako by nový motor mohol ovplyvniť vlastnosti lietajúceho auta. V predošlých vyhláseniach ale sľuboval dolet okolo 640 kilometrov a cestovnú rýchlosť 160 kilometrov za hodinu v letovej výške až 10 tisíc stôp.

Z ďalších noviniek spomenieme napríklad zdokonalený interiér, lepšie sedadlá, padák, vylepšené bezpečnostné pásy a airbagy alebo tri kamery pre lepší pohľad na zadnú časť vozidla.

Zdroj: Facebook

​Skôr než ako auto s krídlami deklaruje Terrafugia svoj stroj ako "lietadlo určené na prevádzku na cestách". Je navrhnuté pre využívanie siete malých letísk, rozptýlených po celých Spojených štátoch. Pilot teda priletí na malé letisko, odkiaľ odíde po ceste do plánovanej destinácie. Na rozdiel od mnohých podobných projektov chce teda Terrafugia ponúkať Transition primárne ako malé lietadlo s možnosťou jazdy po cestnej komunikácii.

Prvý prototyp Transition bol postavený v roku 2009 a o tri roky neskôr ho nasledovala druhá verzia. Pri odhalení druhého prototypu čínsky výrobca uvádzal, že je relatívne blízko k výrobe. To bolo, s ohľadom na skutočnosť, že máme rok 2018, zjavne trochu predčasné konštatovanie.

Zdroj: Facebook

​Vlani kúpila Terrafugiu ďalšia čínska automobilka Geely, ktorá je od roku 2010 tiež materskou spoločnosťou švédskeho Volva a od roku 2018 tiež britského výrobcu športových vozov Lotus Cars.

V uplynulých niekoľkých desaťročiach došlo k viacerým prevažne neúspešným pokusom o vytvorenie lietajúcich automobilov. Najmä v posledných rokoch sa ale v tomto segmente objavilo veľa nových hráčov. Svoje miesto na slnku si chcú okrem Terrafugie vybojovať aj podstatne známejšie značky ako Uber, Airbus, Daimler, Porsche, Audi, Aston Martin a Rolls-Royce. Ešte bude zaujímavé sledovať, či niektorá z týchto snáď bude z dlhodobého hľadiska úspešná.

Takto vyzerá lietajúci taxík z dielne Rolls-Royce

Tak s týmto sme nerátali.

Zdroj: CNC