Oblačno
Bratislava
Marek
25.4.2024
Základne na mori: Najväčšie lietadlové lode na svete
Zdielať na
Video

Základne na mori: Najväčšie lietadlové lode na svete

Zdroj: Wikipedia

Lietadlová loď je v prípade potreby schopná presunúť sa po mori a fungovať ako nezávislá vojenská základňa. Preto ide o jedny z najväčších lodí, ktoré na mori plávajú. Poďme sa pozrieť na tie najväčšie.

Čínska Liaoning

Nebezpečný jedináčik

Čínska armáda patrí k najväčším na svete a ako taká má len jednu lietadlovú loď. Pôvodne mala byť súčasťou sovietskej flotily, ale s rozpadom Sovietského zväzu sa tento plán nerealizoval a loď zostala na Ukrajine. V roku 1998 ju kúpila súkromná čínska firma, ktorá ju chcela prerobiť na obrovské plávajúce kasíno. K tomu nikdy nedošlo a nakoniec bol naplnený jej pôvodný účel - v roku 2012 sa z nej stala lietadlová loď s názvom Liaoning. Je vyzbrojená rotačnými guľometmi, odpaľovačmi rakiet a plne vybavená pre protiponorkový boj. Výtlak plne naloženej Liaoning je 55 000 ton, je poháňaná parnou turbínou a môže byť domovom pre až 50 stíhačiek alebo helikoptér.

Ruský Admirál Kuznecov

Poruchová megaloď

Armáda najväčšej krajiny sveta, samozrejme, nechce zostať pozadu a tak uviedla v roku 1991 do služby svoju zatiaľ jedinú lietadlovú loď Admirál Kuznecov. Zatiaľ sa preslávila skôr tým, že je dosť poruchová a v súčasnosti sa uvažuje o jej modernizácii. Jej výtlak je 58 500 ton, poháňaná je parnou turbínou, výzbroj tvoria 30 mm protilietadlové rotačné guľomety, systém obrany proti protilodným strelám a riadeným raketám, ďalej najťažšie ruské protilodné strely P-700 Granit a systém UDAV-1, ktorý loď chráni proti ponorkám, torpédam a takzvaným žabím mužom. Admirál Kuznecov môže niesť bližšie nespresnený počet stíhacích strojov a helikoptér Kamov Ka-27.

Britská HMS Queen Elizabeth

Námorná kráľovná

Najväčšia loď, ktorá bola kedy postavená pre kráľovské námorníctvo, nesie meno po kráľovnej Alžbete I., ktorá vládla Británii v 16. storočí. Loď je v službe od decembra 2017 a zaujímavé je, že nie je vybavená záchytnými lanami, ale je koncipovaná ako nosič VTOP a STOL lietadiel. Na vysvetlenie - VTOP sú lietadlá, ktoré môžu pristávať a vzlietať vertikálne a STOL sú také, ktorým stačí k vzletu a pristátiu dráha do 450 metrov. Kapacitu má loď na 40 strojov F-35 Lightning II.

Queen Elizabeth ale, samozrejme, môže niesť aj vrtuľníky, či už Chinook pre väčšie výsadky pechoty alebo Merlin, ktoré ju zároveň môžu chrániť proti ponorkám. Najväčšia loď britského námorníctva má výtlak 65 000 ton a je poháňaná dvoma plynovými turbínami Rolls-Royce. Na palube je systém Phalanx CIWS, čo je vlstne posledná vrstva obrany pred protilodnými, prípadne riadenými strelami. Systém má vlastný radar a môže fungovať úplne automaticky. Ďalej je loď vyzbrojená rotačnými guľometmi pre obranu pred menšími a rýchlymi plavidlami.

Americká USS Nimitz

Obria veteránka

Je najstaršou americkou lietadlovou loďou v aktívnej službe a zároveň je Nimitz aj pomenovanie celej jednej triedy lietadlových lodí. Do služby bola USS Nimitz uvedená v roku 1975 a má výtlak 100 020 ton. Počas svojej služby bola niekoľkokrát modernizovaná a prešla si hneď niekoľkými vojnovými konfliktmi, vrátane vojny v Perzskom zálive alebo vojny v Iraku a Afganistane. Na pohon jej slúži jadrový reaktor a unesie až 90 strojov alebo helikoptér. Na obranu slúžia rakety RIM-7 Sea Sparrow, protilodné rakety RIM-116, systém Phalanx a ťažké 0.50 guľomety. USS Nimitz je skutočne legenda a dá sa povedať, že aj taká babička medzi lietadlovými loďami.