Manipulácia s mobilným telefónom počas šoférovania je nesporne riskantným počínaním. V snahe bojovať s používaním telefónov vodiči testujú v anglickom grófstve Norfolk nový cestný systém, ktorý varuje telefonujúcich šoférov.

Nedávna anketa ukázala, že 26 percent vodičov vo Veľkej Británii používa počas šoférovania telefón, či už na volanie, komunikáciu cez sociálne siete alebo posielanie správ. Jednou z ciest, ako s týmto problémom bojovať, má byť systém monitorujúci telefonovanie za volantom.

Základom všetkého je skener, ktorý dokáže rozpoznať rádiové signály vysielané mobilným telefónom počas hovoru. Pomocou smerovej antény detektor sleduje rádiové vlny vysielané z telefónu prechádzajúcich áut a meria silu signálu a dĺžku aktivácie. Keď je zistený signál odpovedajúci hovoru, dôjde k aktivácii elektronickej dopravnej značky, ktorá upozorní vodičov, že by mali prestať používať mobil.

Podša spoločnosti Westcotec, ktorá stojí za celým projektom, je skener schopný rozlíšiť medzi rádiovými signálmi mobilného telefónu a signály cez Bluetooth. Vzhľadom na to, že hvoroy realizované cez handsfree sú v Británii legálne, značka v takýchto prípadoch varovanie nezobrazí.

Ako najslabší článok celého nápadu sa javí neschopnosť použitej technológie rozlíšiť medzi tým, či v aute telefonuje vodič alebo spolujazdec. V niektorých prípadoch tak bude značka varovať úplne zbytočne.

Zdroj: Twitter

​Rovnako tak nie je systém schopný detekovať, pokiaľ vodič robí s telefónom čokoľvek iné - napríklad keď píše správu alebo si prezerá internetové stránky. Pritom takéto správanie je výrazne väčším nebezpečenstvom, pretože pri pohľade na obrazovku pochopiteľne nie je možné sledovať premávku okolo seba.

Bývalý cyklista a teraz produktový špecialista Westcotec Chris Spinks dúfa, že systém napriek tomu bude slúžiť ako užitočná pripomienka vodičom, že by nemali používať telefón. Verí, že postupom času pomôže postupne meniť správanie smerom k väčšej zodpovednosti.

V tejto chvíli nie je v pláne využívať systém k represívnym opatreniam, spočívajúcim napríklad v pokutovaniu. Systém má fungovať len preventívne a jeho cieľom je upozorňovať vodičov, že by sa mali sústrediť viac na cestu než na svoj mobil.

Rada grófstva ale už teraz prezradila, že ďalším krokom by mohlo byť zaznamenávanie poznávacích značiek detekovaných vozidiel. V súčasnosti sú v Norfolku sprevádzkované štyri aktívne dopravné značky, v priebehu júla je plánovaná inštalácia ďalších.

V Spojenom kráľovstve môžu vodiči za telefonovanie dostať pokutu vo výške 200 britských libier. Prípad ale môže skončiť aj na súde, kde výška pokuty môže dosiahnuť až 1000 libier a vodič môže dostať dočasný zákaz šoférovania. V prípade, že telefón použije vodič autobusu alebo nákladného auta, môže pokuta dosiahnuť 2500 libier.

Zdroj: CNC