Na každoročnej výstave cyklistickej techniky Eurobike predstavila firma CeramicSpeed prototyp bicykla bez reťaze. Bicykel vyzerá trochu ako zo sci-fi filmu a podľa serveru Digital Trends môže naznačiť budúcnosť v tomto segmente.

Nový revolučný systém DrivEn sľubuje lepšiu rýchlosť a účinnosť. CeramicSpeed ho vyvinula v spolupráci s katedrou strojného inžinierstva University of Colorado. Odstraňuje tradičný reťazový pohon a nahrádza ho systémom, používajúcim 21 keramických ložísk na prenos energie generovanej pedálmi medzi predným a zadným pastorkom. To výrazne znižuje počet pohyblivých častí, ktoré sú spojené s hnacím ústrojom.

​Prototyp DrivEn okrem reťaze nemá ani prehadzovačku a kladky, ktoré sa nachádzajú vo väčšine tradičných bicyklov, čo má za následok zníženie počtu trecích plôch v pohonnom systéme. Bežný bicykel má pritom osem bodov, kde dochádza k treniu a tým znižovaniu efektivity.

Pozrite si galériu

​​U bicyklov CeramicSpeed Driven klesol počet bodov, kde dochádza ku treniu, na dva. V praxi to znamená, že väčšia časť výkonu, ktorá je generovaná šliapaním, ide priamo do pohybu kolesa vpredu, čím je možné dosiahnuť vyššiu rýchlosť pri menšej práci.

Podľa zástupcov CeramicSpeed je účinnosť tohto systému 99 percent, čo je niečo, čo je na tradičných modeloch bicyklov neslýchané. Pokiaľ je to pravda, znamenalo by to, že prakticky všetka sila generovaná jazdcom sa prenáša priamo na kolesá bicykla.

Aktuálne nie je jasné, kedy (a či vôbec) bude inovatívny systém DrivEn uvedený na trh. V tejto chvíli je skôr ukážkou úrovne technológií a inovácií, ktorými sa v súčasnosti zaoberajú výrobcovia bicyklov. Na výstave Eurobike ale rozhodne zaujal a získal ocenenie Design Award.

Prvý e-bike od Lamborghini je úžasný

Máte pocit, že bez značky Lamborghini to nevydržíte a súčasne vás znepokojuje znečistenia ovzdušia? Máme pre vás naozaj dobré správy.

Zdroj: CNC