Sonda LRO urobila z obežnej dráhy Mesiaca zaujímavé snímky. Sú na nich vidieť artefakty všetkých misii programu Apolla, ktoré pristáli na povrchu Mesiaca. Ide napríklad o časti lunárnych modelov, rovery a dokonca aj vlajky.

​Niektorí zástancovia konšpiračných teórií veria, že ľudská noha na povrch Mesiaca nikdy nevkročila. Dôkazy pritom existujú. Patria medzi ne vzorky, ktoré astronauti z programu Apollo doviezli. Bolo ich cez 380 kilogramov.

Na povchu Mesiaca astronauti zanechali vedecké prístroje, vybavenie i svoje stopy.

​Artefakty programu Apollo

Niektoré artefakty programu Apollo zachytila sonda LRO (Lunar Reconnaissance Orbiter), ktorá k Mesiacu odštartovala v roku 2009. Na fotografiách je vidieť pristávaciu časť lunárneho modelu, stopy astronautov, lunárne roery, vedecké prístroje a dokonca aj vlajky.

Sovietsky zväz na prelome 60. a 70. rokov síce súboj o Mesiac prehral, ale jeho program Luna bol veľmi úspešný. Okrem niekoľkých míľnikov (prvé snímky odvrátenej strany Mesiaca a pod.) dopravili Luny na Mesiac slávne vozítka Lunochod, alebo dopravili späť na Zem vzorky.

Sonde LRO sa podarilo Lunochody aj niektoré ďalšie sondy Luna na povrchu Mesiaca nájsť.

Pozrite si galériu

​​Viac fotiek LRO sondy nájdete tu.

Z tejto prechádzky po Mesiaci vo vysokom rozlíšení budete mať zimomriavky

Vesmírna sonda NASA Lunar Reconnaissance Orbiter (LBO), sa pohybuje okolo Mesiaca už takmer 9 rokov, odvtedy zhromažďuje dáta a fotografuje oblohu.

Zdroj: CNC