Izrael vyšle v decembri svoje prvé robotické vozidlo na Mesiac, pristáť by tam malo 13. februára 2019. Pokiaľ bude pristátie úspešné, stane sa Izrael len štvrtou krajinou sveta, ktorej automatická sonda na Mesiaci úspešne pristála.

Vozidlo izraelskej organizácie SpaceIL má v priemere dva metre, je 1,5 metra vysoké a stojí na štyroch nohách. So svojimi necelými 600 kilogramami váhy by malo byť doteraz najmenším vozidlom na Mesiaci. Po pristátí má skúmať magnetické pole Mesiace a fotografovať jeho povrch.

"Akonáhle pristane, bude úplne samostatné. Najprv umiestni na povrch Mesiaca izraelskú vlajku a potom bude fotografovať povrch i samé seba, bude tiež nakrúcať videá," povedal šéf SpaceIL Ido Anteby.

Vozidlo vynesie do vesmíru zo Spojených štátov Falcon 9 súkromnej americkej spoločnosti SpaceX.

Tento izraelský projekt sa začal v roku 2011, kedy niekoľko inžinierov založilo organizáciu SpaceIL, aby sa záčastnila súťaže LunarX prize. Tú vyhlásila spoločnosť Google, ktorá chcela čiastkou 20 miliónov dolárov odmeniť toho, kto ako prvý z účastníkov súťaže dostane na Mesiac svoje robotické vozidlo, presunie ho po trase aspoň 500 metrov a vyšle na Zem zábery z jeho pohybu. Súťaž tento rok zrušili, pretože to v danom termíne nikto nestihol.

Organizácia SpaceIL ale získala financie od rôznych sponzorov, vrátane napríklad izraelského miliardára Morisa Kahna či rodiny amerického magnáta Sheldona Adelsona. Celkovo stál projekt asi 95 miliónov dolárov.

Úspešné pristátie automatickej sondy na Mesiaci zatiaľ zvládli len Rusko, Spojené štáty a Čína. Človeka na Mesiac zatiaľ dostali len Spojené štáty.

Zdroj: ČTK