Cestovanie vlakom je zábava. Veziete sa a zároveň toho veľa vidíte. Niekedy je ale potreba vziať o niečo viac pasažierov alebo nákaldu a k vlaku sa priradia ďalšie vagóny. A takto to ide ďalej, až vznikne skutočne dlhý vlak.

Ktorý je najdlhší? A koľko meria? A kadiaľ jazdí?

Zdroj: Facebook

​5. The Ghan

Tento vlak nie je najdlhší zo všetkých, ale je to najdlhší, ktorý vozí výhradne pasažierov. Prekonáva vzdialenosť 2979 kilometrov medzi mestami Adelaide a Darwin v Austrálii. Prvýkrát vyrazil na cestu v roku 1929, roku 1980 bola trať zmodernizovaná a dnes trvá vlaku 54 hodín, než dorazí do cieľovej stanice. Dĺžka Ghanu sa mení na základe dopytu po cestách na tejto trase, ale už mal napríklad aj 99 vagónov, to znamená dĺžku 1200 metrov. Pomenovaný je na počesť afganských tiav, ktoré na prelome 19. a 20. storočia pomáhali zásobovať odľahlé austrálske osady.

4. Železnica Daqin

Čína je obrovská krajina a tak niet divu, že sa medzi jej jednotlivými provinciami prevážajú gigantické náklady. Daqinská železnica je traťou pre vlaky, ktoré transportujú prevažne uhlie. Trasa z Pekingu do Tianjinu meria 653 kilometrov a pohybujú sa po nej súpravy, ktoré vozia až 20 000 ton uhlia. To je možné vďaka supersilným lokomotívam, ktoré majú výkon skoro 10 MW. Bežne tak vlaky ťahajú asi 210 vagónov a vďaka tomu majú dĺžku zhruba 3200 metrov.

3. AAR standard S-400

Veľké sú aj Spojené štáty americké a ich ekonomika je do značnej miery závislá na vlakovej nákladnej doprave. Jeden z najznámejších nákladných vlakov sa volá AAR standard S-400. Preslávil sa aj pre prísne bezpečnostné opatrenia, ako napríklad elektronicky regulované pneumatické brzdy, ktoré pomáhajú zabrániť vykoľajeniu vagónov v ostrých zákrutach. S-400 sa obvykle skladá z 180 vagónov a dosahuje dĺžku 3659 metrov.

2. "Dvojkontajneráky" v Kanade

Okolo 18 000 ton bežne prepravujú vlaky v Kanade. Sú známe predovšetkým tým, že nákladné kontajnery vozia po dvoch na sebe. Dosahujú dĺžku okolo 3000 - 3700 metrov, ale rekordmanom je súprava, ktorá mala 4,2 kilometrov. Okolo takto dlhého vlaky by ste išli zhruba hodinu vychádzkovou chôdzou.

1. BHB Billitron

Absolútnym rekordmanom je austrálsky vlak. Vozí železnú rudu a jazdí na trase dlhej 426 kilometrov. Tá mu zaberie asi osem hodín. Lokomotíva za sebou bežne ťahá asi 250 vagónov a celková dĺžka vlaku je okolo 2,6 kilometra. Ale v roku 2001 vlak pokoril svetový rekord, keď mal 682 vagónov, na ktorých bolo 82 000 ton železnej ruky a celková dĺžka sa vyšvihla na úctyhodných 7 300 metrov. To už by bola pomerne slušná prechádzka, kedy výpravca zistil, že si zabudol desiatu v poslednom vagóne.

Zdroj: CNC